Konec tedna naši spet aktivni na svetovnih prvenstvih v speedwayu in motokrosu

Matej Žagar. Vir: AMZS

Ta konec tedna se nadaljujeta svetovno prvenstvo v speedwayu in svetovno prvenstvo v motokrosu. Mateja Žagarja v petek in soboto čakata tretja in četrta dirka sezone, ki bosta na Olimpijskem stadionu v Vroclavu na Poljskem. V nedeljo pa bosta Tim Gajser in Jan Pancar nastopila v belgijskem Lommlu, kar bo za najboljše motokrosiste sveta šesta in hkrati ena najzahtevnejših preizkušenj sezone.

Žagar bo skušal popraviti vtis s prejšnjih dirk

Na olimpijskem stadionu bo med šestnajsterico, ki se bo potegovala za točke svetovnega prvenstva tudi naš Matej Žagar. Slovenski speedway as, ki vozi z licenco AMZS, bo skušal popraviti bolj bled vtis, ki ga je pustil na Češkem, kjer se mu ni izšlo vse po načrtih in željah. Na prvi dirki sezone je namreč zasedel enajsto, na drugi pa dvanajsto mesto, kar je bistveno manj od zmožnosti in sposobnosti najboljšega Slovenca med speedway elito. Žagar je imel sicer nekaj težav zaradi poškodbe leve rame ter bolečin v levi nogi, ki jih je staknil po padcu na dirki poljskega prvenstva v začetku julija, a te so zdaj očitno preteklost. Matej Žagar je v poljski Ekstraligi v petek, 23. julija 2021, v obračunu proti Gorzowu v gosteh za Zielono Goro v petih vožnjah prispeval deset točk, kar pa žal ni bilo dovolj, da bi s klubskimi kolegi ostal neporažen. Vendar ga lahko veseli predvsem dejstvo, da je vozil konstantno in da je našel tudi ustrezne nastavitve motorja, kar bo sila pomembno tudi na obeh dirkah v Vroclavu.

Motokros iz Češke v Belgijo

Svetova motokrosu karavana se je iz Češke preselila v Belgijo, kjer bo imela v nedeljo 1. avgusta na sporedu novo preizkušnjo za točke svetovnega prvenstva. Na progi Stedelijk Motorcrossterrein v Lommlu bosta na mehki mivki skušala čim več iz sebe in motorja iztisniti tudi Tim Gajser in Jan Pancar, ki bosta vozila z licencama AMZS.

Gajser še vedno v vodstvu v razvrstitvi za svetovno prvenstvo

V razredu MXGP se je na zadnji dirki v Loketu Timu Gajserju druga vožnja ponesrečila. Zaradi padca v četrtem krogu je moral celo na kratek postanek v bokse, kjer so mu za silo popravili krmilo ter sklopko, pri tem pa je izgubil ogromno časa. Vseeno je s svojo nepopustljivostjo in borbenostjo, ki so jo prepoznali tudi ljubitelji motokrosa širom sveta in mu za predstavi v Loketu namenili tudi naziv najboljšega voznika dirke, prišel do 15. mesta ter vsem težavam navkljub osvojil nekaj dragocenih točk, s katerimi je zadržal prednost pred zasledovalci v skupnem seštevku. “Še vedno sem v vodstvu v razvrstitvi za svetovno prvenstvo, zato se ne bom pritoževal. Lommel je pred vrati in se ga že veselim,”
se je Gajser ozrl na nadaljevanje sezone. Njegovi tekmeci vozijo agresivno in brezkompromisno, zato je vsaka točka sila pomembna za končno razvrstitev, v kateri slovenski motokros šampion brani naslov najboljšega iz lanske sezone. Lommel je tradicionalno prizorišče dirk svetovnega prvenstva in slovi za najtežjo progo v koledarju preizkušenj najboljših motokrosistov sveta. Mehka mivka ne nudi veliko oprijema v ovinkih, na ravnih predelih pa se velikokrat naredijo na progi globoke brazde, ki močno otežujejo vožnjo na delih, kjer bi si tekmovalci morda lahko malce oddahnili. Vnovič bodo sila pomembni začetki oziroma štarti. Tisti, ki se bo uspel izmuzniti gneči v prvem in nato še naslednjih dveh ovinkih, bo imel lepo priložnost, da poseže po vrhunskem rezultatu.

Tim Gajser. FOTO: AMZS

Ni strahu, ni predaje

Jan Pancar je od dirke na Češkem prav gotovo pričakoval več kot zgolj točko v dveh vožnjah. V prvi je štartal sila skromno, a se je nato vendarle prebil do dvajsetega mesta. V drugi pa mu je štart dobro uspel, a je žal nato storil grobo napako, ki ga je onemogočila, da bi se lahko vnovič uvrstil med dobitnike točk svetovnega prvenstva, četudi se je boril do zadnjega atoma moči. Lani je na treh dirkah v Belgiji najbolje odpeljal drugo vožnje druge dirke, ko je v cilj pripeljal petnajsti. Če bo ponovil dober drugi štart iz Loketa ter našel v vožnji več konstantnosti in se znebil napak, ki so včasih tudi posledica (pre)velike želje, potem lahko tudi na mehki podlagi prijetno preseneti. Da ima potencial, ni sporno. Manjka mu le kanček sreče in morda malce več potrpežljivosti v določenih trenutkih, da bi z znanjem, ki ga premore, vendarle posegal po mestih, ki si jih je ambiciozno zadal pred sezono. Lommel bo nov zahteven preizkus za Pancarja, ki pa se ga zanesljivo niti malo ne boji in iz njega lahko odide samo čvrstejši in bogatejši za novo pomembno izkušnjo v karieri. Zdaj bo imel priložnost pokazati, kaj vse se je naučil pozimi, ko je vozil na mehkih podlagah odprtega italijanskega prvenstva, v katerem mu je šlo v močni konkurenci zelo dobro.

Oddaj komentar