VIDEO: V Mariboru dogodek ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi in Sinti

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi in Sinti se je v Mariboru odvila spominska prireditev »Noč, ko so violine obmolknile«.

V sklopu prireditve je bilo izvedeno predavanje mlade raziskovalke na ZRC SAZU Vite Zalar »Genocid nad Romi v primežu sodobnih populizmov«. Za glasbeno kuliso pa sta poskrbela priznana pevka in šansonjerka Katja Šulc in kitarist Andraž Mazi.

Vita Zalar, mag. zgod., je asistentka in mlada raziskovalka na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Inštitutu za kulturno zgodovino. V svojih raziskavah se posveča romski zgodovini od Avstro-Ogrske do druge Jugoslavije.

V okviru doktorskega študija na Podiplomski šoli ZRC SAZU pripravlja doktorsko disertacijo Konceptualna zgodovina »ciganskosti«: habsburške in post-habsburške perspektive. Romsko zgodovino v času druge svetovne vojne raziskuje kot članica mednarodnega projekta (2019–2022) Dislocations and resistances: Genocidal violence and persecution of Roma, Sinti and Travelers in Western Europe, 1939–1946.

Dogodek so organizirali Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in Epeka, podprili so ga tudi na Mestni občini Maribor. Prireditev je sicer del projektov »Kamnite solze 2020« in »Glas Romov – koncertni cikel«.

Oddaj komentar