FOTO: Zaključen natečaj za ureditev Pekrskega potoka

Pogled čez urbano vodo proti ploščadi na vodi in mladinskem trgu

Minuli konec tedna se je zaključil natečaj za ureditev širšega območja Pekrskega potoka. Po mnenju komisije, ki je izbirala rešitve za ureditev območja, so izbrali najboljšo arhitekturno rešitev za vzpostavitev parka ob Pekrskem potoku.

Rešitev, ki je trenutno le še na papirju je po mnenju komisije tudi edinstven način sodelovanja med stroko, občino in krajani, ki je dal tudi najboljši rezultat. Rešitev si želijo čimprej tudi uresničiti. Na vrsti je namreč Mestna občina Maribor, ki mora sprejeti oziroma potrditi prostorsko dokumentacijo.

Na natečaju je tako zmagala rešitev krajinskih arhitektov Mateja Kučine in Aleša Mlakarja ter arhitekta Uroša Razpeta. Gre za rešitev, ki Pekrski potok postavlja kot hrbtenico, ki povezuje posamezne prostore v kompleksno celoto.

Ureditev zajema pešpoti ob Pekrskem potoku, rekreacijsko pot za kolesarje in rolerje, počivališča ob poti, trim stezo, vrtički, otroško igrišče, pasji park, športna igrišča, biotopi, art park, mini golf in urbani park.

Sicer se sedaj vprašanja vrtijo okrog izvedbe, če se spomnimo, je mariborska občina za projekte TUS (Trajnostna urbana strategija), v katero je vključena tudi ureditev Pekrskega potoka, namenjenih nekaj manj kot milijon evrov.

Park umetnosti bi vključili kot dopolnitev arheološkemu parku pri Vili Rustici.

Predvideli so še obvodni biotop s pomoli in počivališči s poudarjeno izobraževalno funkcijo, urbano vodo, pasjim parkom ter skupnostno zeleno površino, namenjeno stanovalcem in šoli.

Prilagamo nekaj fotografij iz dokumenta Natečaj Pekrski potok:

Oddaj komentar