FOTO: V Mariboru znova mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus

Med petkom, 12., in nedeljo, 14. aprila, bo mariborska dvorana Union po dveh letih zopet gostila prestižno Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor 2019, ki v svetu velja za eno najzahtevnejših. Zmagovalec se leto zatem uvrsti na tekmovanje za Veliko zborovsko nagrado Evrope – julija 2020 bo to v Debrecenu na Madžarskem.

Tekmovanja, ki ga Maribor gosti že petnajstič, se bo udeležilo trinajst pevskih zasedb, od tega osem mešanih zborov, po en ženski in en moški zbor ter tri vokalne skupine iz Evrope, Azije in Amerike. Slovenijo letos zastopajo domačini, Akademski mešani pevski zbor Maribor pod dirigentskim vodstvom Tadeje Vulc.
Zbore bo ocenjevala žirija, sestavljena iz petih izjemnih strokovnjakov za zborovsko petje: predsedovala ji bo Helena Fojkar Zupančič (Slovenija), kot člani žirije pa bodo sodelovali Ambrož Čopi (Slovenija), Jae-joon Lee (Južna Koreja), Manuel Warwitz (Avstrija/Nemčija) in Sigvards Klava (Latvija).

Že v prvem večeru srečanja, v petek, 12. aprila, ob 19.00, ko se bodo izbrane pevske zasedbe predstavile na netekmovalnem koncertu, se v dvorani Union obeta imeniten in barvit večer. Nastopajoči zbori se bodo namreč predstavili v tradicionalnih oblačilih svojih držav, nekateri pa tudi s tradicionalnimi glasbili, pri čemer bodo prepevali in igrali glasbo, značilno za dežele, od koder prihajajo. V soboto, 13. aprila, sledi tekmovalni del, ki se bo pričel ob 10.00 z obveznim in nadaljeval popoldan ob 16.30 s prostim programom. Izmed trinajstih nastopajočih zasedb bo strokovna žirija izbrala pet finalistov, ki se bodo na unionskem odru zvrstili še enkrat. V nedeljo, 14. aprila ob 11.00 uri se bodo namreč pomerili za veliko nagrado 15. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus Maribor 2019, ki bo najboljšega popeljala v finale tekmovanja za Veliko nagrado Evrope 2020. Zmagovalca bodo razglasili predvidoma ob 15.00, čemur bo sledila podelitev nagrad in priznanj.

APZ maribor

Na Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus Maribor se lahko uvrstijo le zbori resnično izjemne kakovosti, sposobni pripraviti raznolik vrhunski program, ki v vseh treh dneh obsega kar za okrog 45 minut čiste vokalne glasbe. Zbori predstavijo od tri do štiri sporede: programsko zaokroženi spored, značilen za deželo, od koder je zbor (netekmovalni nastop), spored iz zgodovinskih obdobij in prosti spored, pet najboljših zborov pa še dodatnega v finalu. Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus Maribor skrbi tudi za promocijo slovenske glasbe v svetu, saj v obvezni program za vse zbore uvaja izvedbo skladbe Jacobusa Handla Gallusa po lastni izbiri, za povrh pa še priredbo slovenske ljudske pesmi; letos je to skladba Zarja, v kateri je skladatelj Damijan Močnik povezal napeve iz različnih pokrajin. Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus Maribor je bilo leta 2008 sprejeto v ekskluzivno zvezo tekmovanj za Veliko zborovsko nagrado Evrope, v katerem je poleg Maribora še pet evropskih mest iz držav z bogato zborovsko tradicijo: Varna v Bolgariji, Tours v Franciji, Arezzo v Italiji, Debrecen na Madžarskem in Tolosa v Španiji. Tekmovanje za veliko nagrado Evrope, kamor se bo uvrstil letošnji zmagovalni zbor, pa bo prihodnje leto potekalo v začetku julija v Debrecenu na Madžarskem.

Oddaj komentar