FOTO: V Mariboru lahko z lastno energijo prižgete lučke

FOTO: MP Produkcija

Še do 29. decembra lahko v šotoru pri Trgu Leona Štuklja na štirih kolesih ustvariš dobrodelno energijo in energijo, ki prižiga lučke na osem metrov visoki smreki na trgu.

Letošnje dogajanje v sklopu Čarobnega decembra poteka v luči trajnostne energije in takšna je tudi rdeča nit letošnje praznične okrasitve in dogodkov – Priključi se z dobro energijo. Ideja je, da povežejo ljudi z energijo, da povežemo lokalna prizorišča z lokalnimi viri energije, da združijo moči in tudi, da naredijo nekaj dobrodelnega.

Dobrodelna akcija »Poženi! Ti to zmoreš«

Tako v šotoru na Trgu Leona Štuklja od 15. decembra na dveh statični kolesih zbiramo dobrodelne kilometre v sklopu dobrodelne akcije »Poženi! Ti to zmoreš« za mladostnike v stiki. Nabralo se je že več kot 2.600 kilometrov, in verjamejo, da jih bodo na koncu prikolesarili vsaj 3.000.

FOTO: MP Produkcija

Do sedaj so kilometre nabirali župan MO Maribor Saša Arsenovič, podžupan MO Maribor dr. Samo Peter Medved, Predsednica Zveze prijateljev mladine Maribor Nina Babič, dekan Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru prof. dr. Gorazd Štumbergar, igralca Primož Bezjak in Uroš Kaurin, igralka Katarina Stegnar, predsednik uprave Nove KMB John Denhof in tudi motociklist Simon Marčič. Pedala so poganjali tudi dijaki srednjih šol, športna in kulturna društva, druge nevladne organizacije in zavzeti posamezniki, podporniki Zveze prijateljev mladine Maribor.

FOTO: MP Produkcija

Dodali pa so tudi dve MBajk kolesi za projekt »Goni za lučke«. S kolesarjenjem obiskovalci ustvarijo energijo, ki postopno prižiga lučke na smreki na Trgu Leona Štuklja. Naenkrat lahko kolesarita dve osebi, ena prižiga lučke v topli barvi, druga pa v hladni, beli barvi.

FOTO: MP Produkcija

Spremlja se koliko električne energije se pridela z lastno kinetično energijo. Pri projektu, ki so ga snovali dva meseca, je pomembno sodelovala Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru študenti in raziskovalci pod vodstvom dr. Primoža Sukiča, mag. inž. el., skupaj s podjetjem Europlakat, Nigrad, Mariborsko kolesarsko mrežo in Zavodom za turizem Maribor.

Oba dogodka bosta potekala še to vključno četrtka, 29. decembra.

Oddaj komentar