FOTO: Protest pred rektoratom Univerze v Mariboru

Okoli 40 študentov, dijakov, sindikalistov, predstavnikov ženskih lobijev in drugih aktivistov, se je danes, tik pred poldnevom, zbralo pred rektoratom Univerze v Mariboru. S protestom in zgovornimi transparenti so javno opozorili na nedopustnost trpinčenja zaposlenih na Univerzi, za kar naj bi bili odgovorni v vodstvu.

Sporočila na transparentih so bila jasna: “to ni šov, to so temeljne človekove pravice”, “pozor, nevarnost spolnega nadlegovanja”, “univerza razkrije, rektor se skrije” in podobno. Organizatorji protesta, ki so tudi mariborski študentje, pravijo, da je rektorjevo ravnanje nedopustno.

protest pred rektoratom um

Afer je več“, je pojasnjeval Simon Zupan iz Visokošolskega sindikata Univerze v Mariboru. “Začelo se je že kmalu po nastopu novega rektorja z afero, v katero je bil vključen nekdanji dekan Ekonomsko poslovne fakultete – šlo je za dokazano prodajo diplome njegove diplomantke. Potem je je sledil ta primer spolnega nadlegovanja in trpinčenja, kjer sta potem dva zaposlena, kot veste, podala prijavo“, je dodal Zupan. Kaplja čez rob naj bi bila rektorjeva grožnja z osebno tožbo zoper predsednico Visokošolskega sindikata Mariji Javornik Krečič, ki se protesta očitno ni upala udeležiti, kar naj bi veljalo tudi za mnoge druge kolege in zaposlene na Univerzi, je še povedal Zupan.

protest pred rektoratom um

Da so danes izpostavljeni problemi le vrh ledene gore, je poudarila tudi Vesna Vuk Godina, profesorica in doktorica antropologije, ki je podprla protest. “Hvala bogu, da je prišlo do tega hoda in hvala bogu, da so se sindikati javni postavili, ampak je treba povedat, da je problem, na katerega je bil direktno usmerjen ta shod, pravzaprav najmanjši problem oz. vrh ledene gore“, je komentirala.

protest pred rektoratom um
Zaključno dejanje shoda pa je bilo, ko so na vhodna vrata rektorata so prilepili javni poziv rektorju Igorju Tičarju, na katerem je med drugim zapisano, da s svojimi dejanji žrtvam nasilja sporoča naj zgolj tiho trpijo, storilci pa, da so lahko celo nagrajeni, ampak da “nihče ni nad ustavo in zakoni te države.”
Podrobnosti o današnjem protestu ne spreglejte nocoj ob 18.30 v oddaji Občinski informator na BK TV.
Celotni javni poziv, ki so ga zalepili na vrata rektorata, pa si lahko preberete spodaj:
javni-poziv-rektorju

Oddaj komentar