Letošnji dan slovenskih lekarn poudarja varno uporabo zdravil pri ženskah

Vir: Arhiv Lokalec.si

Lekarniški farmacevti ob današnjem 17. dnevu slovenskih lekarn v ospredje postavljajo ženske. V lekarniški zbornici in farmacevtskem društvu opozarjajo na pravilno in dosledno uporabo predpisanih zdravil, pri samozdravljenju pa na pravilno izbiro zdravila brez recepta in na ustreznost samozdravljenja v obdobju nosečnosti in dojenja.

Najpogostejše zdravstvene težave žensk poleg osteoporoze in raka po navedbah slovenskih farmacevtov na splošno predstavljajo okužbe sečil, urinska inkontinenca, pogoste so tudi zdravstvene težave v obdobju menopavze. Pomembno je tudi obdobje nosečnosti in dojenja, med katerima ženske pogosto pridejo v lekarno po nasvet, medtem ko je predvsem pri mlajši populaciji žensk izrednega pomena ozaveščanje o kontracepciji.

Več nasvetov in podrobnosti o zdravstvenih težavah, ki so specifične za ženske, so lekarniški farmacevti ob letošnjem dnevu lekarn zbrali v knjižici Zdravila in ženske, ki je brezplačno na voljo v lekarnah.

Kot so poudarili v sporočilu za javnost, je poslanstvo vsakega strokovnega delavca v lekarni, da svetuje, izobražuje in daje zanesljive informacije o zdravljenju, z namenom izboljšanja ali ohranjanja zdravja pacienta. Dolžnost vsakega posameznika je pa, da zdravila jemlje odgovorno, upošteva priporočila in ne nazadnje posluša tudi svoje telo.

Posvet s farmacevtom je koristen

Posvet z lekarniškim farmacevtom je še posebej koristen za tiste, ki jemljejo več zdravil. Te paciente je treba obravnavati celostno, kot to poteka v okviru storitve pregleda uporabe zdravil, ki jo izvajajo za to posebej usposobljeni farmacevti v številnih lekarnah.

V Sloveniji je sicer 341 lekarn, ki delujejo skladno z zakonom o lekarniški dejavnosti na primarni ravni zdravstvene dejavnosti. Osnovni namen lekarniške dejavnosti je zagotavljanje kakovostne in učinkovite preskrbe z zdravili in drugimi izdelki za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja ter svetovanje glede njihove varne, pravilne in učinkovite uporabe bolnikom in zdravstvenim delavcem.

Predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti

V Lekarniški zbornici Slovenije ob tem opozarjajo na negativne spremembe, ki bi jih v slovensko lekarniško mrežo prinesel morebiten sprejem predloga novele zakona o lekarniški dejavnosti. Po njihovi oceni novela, ki jo je v parlamentarni postopek vložila poslanska skupina SMC in vsebuje spremembo meril za oblikovanje lekarniške mreže na primarni ravni, vodi v slabšo dostopnost prebivalcev do zdravil in lekarniških storitev. V zbornici prav tako vidijo možnost slabše preskrbe prebivalcev z zdravili, višjih cen, povečanja porabe zdravil brez recepta, slabšanje kakovosti storitev, povečanja vpliva na strokovno neodvisnost magistrov farmacije in nastajanja monopolov.

DZ je na julijski seji s 63 glasovi za in 15 proti ocenil, da je predlog novele primeren za nadaljnjo obravnavo. Ta se bo nadaljevala v petek na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar