Dom ustvarjalnosti mladih Maribor ima nov program ustvarjalnih delavnic, znan je tudi program za zimske počitnice

Ustvarjalne delavnice. Foto: ZPM

V Domu ustvarjalnosti mladih Maribor so ustvarjalne delavnice tudi v novem letu odprte vsak delovni dan, pred vrati je prvi letošnji Cunjami, hitro pa se bližajo tudi zimske počitnice.

V okviru ustvarjalnih delavnic sporočajo, da jih imajo vsak dan, od ponedeljka do petka, med 15. in 19. uro. Vsebine so raznolike in se ves čas spreminjajo in nadgrajujejo. Izdelujejo na primer mozaike, ustvarjajo z glino, barvajo, režejo, lepijo, slikajo, rišejo, šivajo, tiskajo, rezbarijo in še marsikaj. Otroci si lahko izdelajo praktične in okrasne izdelke, nakit, družabne igre ali še marsikaj. “Na mizah v naših delavnicah je vselej veliko različnih materialov, mentorica pa pomaga pri osvajanju različnih tehnik likovnega ustvarjanja. Na voljo so tudi družabne igre, kocke, ročni nogomet in glasbeni inštrumenti, v klubski sobi pa prostor za »čilanje«, listanje revij, prebiranje knjig ali klepet s prijatelji,” pravijo v DUM Maribor.

Canjami – izmenjevalnica oblačil za mlade

Prvi letošnji Cunjami, izmenjevalnica oblačil za mlade, bo v torek, 24. januarja 2023, med 17. in 19. uro. V ospredju bo izmenjava zimskih oblačil, spremljala pa jo bo tudi popravljalnica in delavnica šivanja z NinoRozino. Čeprav Cunjami obiskujejo predvsem mladi, pa je skozi leta postal tudi priložnost za medgeneracijsko druženje. Dobrodošli so namreč predstavniki vseh generacij, ki želijo z odgovornim ravnanjem v vsakdanjem življenju prispevati svoj delež k varovanju okolja in se upreti pretirani potrošnji in prekomernem nakupovanju oblačil.

ZPM Maribor: Cunjami – izmenjevalnica oblačil

Priprave na zimske počitnice

Zimske počitnice bodo letos potekale nekoliko prej, kot smo vajeni, a smo nanje že pripravljeni, pravijo v DUM Maribor.  Od 30. januarja do 3. februarja 2023, vsak dan, med 8. in 16. uro, bodo v Domu ustvarjalnosti mladih potekale likovne ustvarjalne delavnice, tradicionalna delavnica izdelovanja pokov ali pležuhov, se odpravili na drsanje, raziskovali mestna igrišča in obiskali Doživljajsko igrišče, tudi izlet na Pohorje in sredin izlet ne bo manjkal. Na dejavnosti se je treba prijaviti, razen sredinega izleta in doplačila za gondolo, so dejavnosti brezplačne. Za pokritje stroškov za sredin izlet za otroke iz socialno ogroženih družin poteka dobrodelna akcija »Dobrodelni puloverčki«. Z donacijo za otroške puloverje, ki jih je iz ostankov volne za dobrodelni namen spletla Marija Potočnik, bodo donatorji otrokom omogočili veselo doživetje med prihajajočimi zimskimi počitnicami. Več o tem, kako akcija poteka, je objavljeno na FB strani ZPM Maribor.

Program zimskih počitnic

Ustvarjanje

Živali pozimi
30. 1. in 3. 2., od 8.00 do 16.00
Živali bodo slikali in risali, jih oblikovali v glini in šivali, izrezovali in lepili, kaširali, praskali in še kako drugače upodabljali. Med ustvarjanjem bodo govorili o tem, kako se živali znajdejo pozimi, ko je mrzlo in je hrane malo.

Nakit in obeski
30. 1. do 3. 2., od 8.00 do 16.00
Pobrskali bomo po škatlah s pisanimi perlicami, trakovi iz blaga in volno, se prepustili domišljiji in si izdelali zapestnico, verižico, uhan, prstan, broško ali obesek za ključe.

Izdelaj svoj pok!
30. 1. do 2. 2., od 9.00 do 12.00
Stara smučka, leseno ogrodje, sedalo in prečka. Vse skupaj bomo s pomočjo mojstra Davida sestavili v super snežno vozilo in pripravljeni bomo za pokanje na Pohorju. S seboj prinesi staro smučko, če jo imaš. Delavnica je primerna za mlade od 12. leta.

Potepanja

Potepanje med zimskimi počitnicami
30. 1., od 9.00 do 12.00
Potrebuješ nepremočljive hlače, rokavice, pa seveda čelado in drsalke, če jih imaš. Nadeneš si še pogum in drsanje se lahko prične. (Drsališče Gallus)

Doživljajsko igrišče
31. 1., od 11.00 do 15.00
Na Doživljajskem igrišču je vselej radostno in zabavno, tudi kadar dežuje ali sneži, je mrzlo ali vetrovno. Za lovljenje, skrivalnice, druženje ob ognju, lesarske in druge delavnice nikoli ni slabega vremena! (Zavod Igrišče)

Doživljajsko igrišče Maribor

Sredin izlet: Zimsko kopanje
1. 2., od 9.00 do 16.00
V slikovitem kraju ob Savinji bomo poiskali meduzo s kačjimi lasmi in pozdravili Gambrinusa, kralja piva, nato pa odhiteli v termalni park Thermana vodnim dogodivščinam naproti. Obvezna oprema: kopalke, brisača in malica iz nahrbtnika. Potrebne so prijave in plačilo 30 evrov na TRR račun ZPM Maribor SI56 0451 5000 0405 095, sklic: 507-2023, namen: izlet – ime in priimek otroka, najkasneje do 31. 1., do 10. ure, pravijo na DUM Maribor.  Brezplačno udeležbo otrokom iz socialno šibkih družin pa lahko omogočite v sodelovanju v dobrodelni akciji, z donacijo za unikatne otroške pletenine Marije Potočnik. Več o akciji na spletni strani DUM Maribor in na njihovi FB-strani.

Mestna igrišča in igrala
2. 2., od 9.00 do 12.00
Obiskali bodo pet novih javnih zunanjih igrišč in igral v bližini ZPM Maribor, jih preizkusili in ocenili od ena do pet.

Pokanje na Pohorju
3. 2., od 9.00 do 14.00
Pok, pležuh, drdlec ali ritotres. Veliko imen za eno super starodobno snežno vozilo, ki te z lahkoto zasvoji, saj je vožnja z njim enostavna in zabavna. Pohorje, prihajamo,” pravijo na DUM Maribor in opozarjajo, da bo potrebno doplačilo treh evrov za vožnjo z gondolo.

Oddaj komentar