Bomo v Sloveniji imeli vročanje uradnih dokumentov po elektronski pošti?

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Zakon o debirokratizaciji predvideva tudi možnost vročanja uradnih dokumentov na elektronski naslov namesto v poštni nabiralnik, poroča portal MMC in izpostavlja, da ima informacijski pooblaščenec ob tem pomisleke.

Predlog Zakona o debirokratizaciji je sicer že na čakanju potrditve v Državnem zboru, v njem pa so spremenjena pravila Zakona o prijavi bivališča. Zapisano je namreč, da bi ob prijavi stalnega ali začasnega prebivališča med zahtevane podatke dali tudi naslov elektronske pošte in številko mobilnega telefona. Tako na elektronski naslov kot na mobilni telefon bi namreč pošiljali od obvestil o prejemu uradnih dokumentov do odločb državnih organov. Celo tako je, da če kdo nima elektronskega naslova ali mobilnega telefona, bi moral navesti mobilno telefonsko številko ali elektronski naslove nekoga od bližnji, najsi je to družinski član ali pa prijatelj.

Navedba elektronskega naslova ali mobilne telefonske številka bi bila prostovoljna

Navedba teh podatkov naj bi bila prostovoljna, a če se bo kdo odločil za to, bo dobival obvestila na elektronski naslov ali sms, so zapisali na MJU. Posamezni pa bi lahko kadar koli med postopkom zahteval vročitev dokumentov v fizični obliki. MJU so sicer še javili, da podatki, ali katere države v EU že zbirajo podatke o mobilnih telefonskih številkah in elektronskih poštnih naslovih, niso na voljo ter jim tudi ni znano, ali so opravljene kake analize, e-vročanje pa naj bi imele že Danska, Nemčija in Avstrija.

Informacijska pooblaščenka ima več pomislekov

Informacijska pooblaščenka ima več pomislekov, med drugim da bi moralo biti zbiranje teh podatkov sorazmerno s tveganjem, ki bi jih imela nacionalna zbirka osebnih podatkov.  Gre namreč za vprašanje možnih zlorab, pravne varnosti posameznika, varstva osebnih podatkov in številna tveganja. Brez potrebnih varovalnih elementov bi namreč bili možni tudi hekerski vdori v zbirko, po poročanju portala MMC pa je opozorila tudi na to, da se pri osebnem vročanju naslovnikovo identiteto preverja z vpogledom v osebni dokument.

Oddaj komentar