Agencija za varnost prometa motoriste poziva k preudarni vožnji in dodatni previdnosti

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Ker vroči poletni dnevi privabljajo tudi motoriste, Javna agencija RS za varnost prometa poziva k preudarni vožnji ter dodatni previdnosti.

Poletje nas razveseljuje z vročimi sončnimi dnevi, ki na ceste privabljajo večje število motoristov. Ker so le-ti slabše vidni in pogosto vozijo prehitro, jih drugi vozniki hitreje spregledajo ali jim odvzamejo prednost. Agencija znova opozarja, naj se motoristi in drugi udeleženci, še posebej v poletni vročini, ki vpliva na zbranost ter lahko upočasni naše reakcije in odzivnost, na ceste podajo strpno in previdno. Za varnost v prometu smo odgovorni vsi skupaj, za nesrečo z usodnimi posledicami pa je dovolj le trenutek nepazljivosti.

Slabša vidljivost motoristov

Zaradi značilnosti motorja so motoristi slabše vidni in opazni kot avtomobili, pogosto vozijo prehitro, največkrat so oblečeni v temna oblačila, drugi vozniki pa jih težje opazijo. Zato Javna agencija RS za varnost prometa še posebej opozarja na previdnost in povečano število voznikov enoslednih motornih vozil, ter k prilagojeni hitrosti vožnje in razmeram na cesti, oziroma upoštevanju omejitev hitrosti.

Po zadnjih podatkih Policije se je v letošnjem letu smrtno ponesrečilo 11 voznikov motornih koles in 2 sopotnika na motornem kolesu. Lažje telesno poškodovanih pa je bilo kar 187 voznikov motornih koles. Najpogostejši vzrok za nesreče je bila neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilno prehitevanje.

Nasveti za večjo varnost motoristov

AVP motoriste in mopediste poziva k uporabi zaščitne opreme in čelade, vedno naj imajo prižgane luči ter uporabljajo svetla in odsevna oblačila, da jih bodo drugi vozniki lažje in hitreje opazili. Opozarjajo tudi naj prilagodijo hitrost vožnje svojim sposobnostim in razmeram na cesti, saj je lahko ravno pot ustavljanja motornega kolesa pri različnih hitrostih odločilna pri preprečevanju prometnih nesreč in njenih posledic. Na povečano število motoristov v vročih poletnih dneh pa morajo biti pripravljeni tudi drugi vozniki. Pozorno morajo spremljati promet, tako v vzvratnih, kot tudi stranskih ogledalih, predvsem pa naj vsakič preverijo t. i. mrtvi kot, saj so motoristi zaradi ozke silhuete slabše vidni.

Oddaj komentar