VIDEO: Na Univerzi v Mariboru podpisali pogodbo o utirjanju prvega slovenskega nanosatelita

Podpis pogodbe med univerzo in podjetjem SAB-LS Srl

Satelit TRISAT, ki je plod slovenskega znanja in so ga v celoti razvili na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, skupaj s podjetjem Skylabs, se po letih razvoja bliža izstrelitvi v vesolje. Danes sta namreč rektor univerze Zdravko Kačič in Marco Mariani, predstavnik podjetja SAB-LS Srl, podpisala pogodbo o utirjanju nanosatelita TRISAT.

Pogodba zajema utirjanje satelita v njegovo sončno sinhrono orbito na višini 500 km kot tovor na splošno namenski in cenovno učinkoviti raketi VEGA C podjetja Arianespace. Projekt TRISAT je izobraževalna vesoljska misija Univerze v Mariboru, ki vzpostavlja medsebojno sodelovanje med slovenskimi univerzitetnimi študenti in slovensko vesoljsko industrijo, temelječ na prenosu znanja in tehnologij med univerzitetnim in gospodarskim okoljem z vzpodbujanjem vzajemnega sodelovanja. Projekt pomeni pomemben korak internacionalizacije slovenske vesoljske industrije z ovrednotenjem njene tehnologije, promocijo vesoljskega inženirstva in vzpodbujanje mednarodnega sodelovanja. Inovativna minimizacija sistemov in tehnološka demonstracija TRISAT misije bosta zagotovili kompetenco trga za slovenske vesoljske proizvode. Gre za velik premik na gospodarskem področju, zato je bil ob podpisu pogodbe prisoten tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek.

Pogodba se je podpisala s podjetjem SAB-LS, ki nastopa v vlogi podizvajalca Arianespace za utirjanje nanosatelitov v sklopu Small Spacecraft Mission Service (SSMS) programa ESA. Program misije za mala vesoljska plovila (SSMS) je leta 2016 pričela Evropska vesoljska agencija s prispevkom Evropske komisije. Namen vseh vključenih evropskih partnerjev je natančno obravnavanje obetavnega mikrosatelitnega trga „New Space“ z novim konceptom za vožnjo v vesolje v lahki evropski nosilni raketi Vega. Satelit, ki je plod znanja Univerze v Mariboru bo tako kmalu poletel v vesolje. “Trenutno se pogovarjamo, da bi satelit v vesolje poletel enkrat v mesecu avgustu, saj bomo dokončno informacijo o datumu iztrelitve dobili tri mesece pred dejansko izstrelitvijo. Lahko pa že danes z zagotovostjo rečem, da bo nanosatelit TRISAT v vesolje poletel konec meseca avgusta,” je o časovnici izstrelitve povedal Marco MAriani, predstavnik podjetja SAB-LS Srl.
Vse kaže, da bo satelit, pri konstrukciji katerega je sodelovalo več različnih podjetij, poskrbel tudi za nekoliko boljšo gospodarsko sliko v severo-vzhodnem delu Slovenije, saj si bo Ministrstvo za gospodarstvo prizadevalo za nadaljnje sodelovanje pri Evropskem vesoljskem programu.

Utirjanje prvega slovenskega nanosatelita TRISAT bo pomemben dogodek tako za Univerzo v Mariboru, samo regijo kot tudi za celotno Slovenijo, saj ji daje mednarodno odmevnost. V ciklu razvoja vesoljske misije satelita, je utirjanje satelita v njegovo tirnico z nosilno raketo pomemben korak, saj misijo prvič izpostavi velikemu tveganju. Namreč po utirjanju satelita v tirnico sledi kratka pripravljalna faza in potem končna uporaba v smislu namembnosti samega satelita.

Sodelovanje Univerze v Mariboru in Evropske vesoljske agencije sega nekoliko v preteklost, ko so v laboratoriju mariborske univerze leta 2002 razvili enega izmed treh prvih modelov letečih kvadrokopterjev na svetu.

Sam satelit poganja procesor PicoSky, ki je plod slovenskega znanja. Sam procesor je namenjen letalski, vojaški in vesoljski industriji. Podjetje je že vpleteno v Evropsko vojaško obrambno industrijo, saj je Evropa ustanovila Evropsko obrambno agencijo, kar nakazuje veliko potencial za projekt TRISAT in njemu podobne. Hkrati pa se te tehnologije preselijo tudi na čisto klasično uporabnost, saj univerza s projektom trenutno sodeluje tudi s podjetjem Gorenje pri razvoju nekega specifičnega senzorja, ki je miniaturna verzija že vgrajene tehnologije nanosatelita TRISAT. “Cel ta segment kaže zelo veliko zanimanja in ogromen potencial,” zaključi Kramberger.

Oddaj komentar