Tam Europe (do)končno prevzel poslovni kompleks TVM

direktor TAM Europe Yu Zhao

Tam Europe je z današnjim podpisom pogodbe dokončno postal lastnik proizvodnih prostorov kompleksa nekdanje TVM v Poslovni coni Tezno.  Tako je podjetje Tam Europe je s podpisom pogodbe o prevzemu z DUTB dokončno postalo lastnik prostorov, a kupnina ostaja poslovna skrivnost.

Podjetje Tam Europe je nakupno pogodbo za kompleks nekdanje TVM v Poslovni coni Tezno podpisalo z DUTB maja, potem ko je med dvema prispelima zavezujočima ponudbama ponudilo najvišjo ceno. O tem koliko je ta znašala danes niso želeli izdati niti predstavniki Tam Europe niti DUTB, saj, da naj bi dogovoru bila ta poslovna skrivnost. Direktor Tam Europa Yu Zhao je le skromno dejal, da “je takšna, da sta z njo zadovoljni obe strani.”

Ob tem je še dejal, da je v tem trenutku najpomembnejše dejstvo, da so pravočasno izpolnili vse svoje obveznosti in tako tudi uradno postali lastnik skupno 36.000 kvadratnih metrov površin, od katerih je 22.000 kvadratnih metrov pokritih prostorov, proizvodne opreme, strojev ter drugih naprav za proizvodnjo vozil. Te je družba, prej pod imenom Durabus, najemala od leta 2011, ko je TVM šla v stečaj. V njih so nadaljevali proizvodnjo avtobusov. “Za proizvodno podjetje je zelo pomembno, da ima lastne prostore,” je poudaril Yu Zhao.

“Zelo smo veseli, da smo kompleks TVM prodali, kot je bilo zastavljeno. Torej po transparentnem postopku zbiranja zavezujočih ponudb, kjer je podjetje Tam Europe podalo najvišjo ponudbo in s tem postalo kupec kompleksa,” je danes dejal predstavnik DUTB Boris Vončina.

Čeprav je bilo ves čas bolj ali manj pričakovano, da bi lahko bil edini resni kupec Tam Europe, se ta v stečajnem postopku za nakup ni odločil, DUTB pa je objekte kupila po izklicni ceni 3,5 milijona evrov. Toliko je najemnik ponujal ob prejšnjih neuspešnih poskusih dražbe, na koncu pa ni izkoristil predkupne pravice.

Tam Europe je sicer tudi lani posloval negativno, izguba pa naj bi presegla pet milijonov evrov, potem ko je tudi prodaja z 19 milijonov evrov v letu 2015 lani padla na 14 milijonov evrov. Je pa ob tem danes direktor Zhao dejal, da se letos kažejo boljši rezultati, zato pričakuje, da bodo leto zaključili pozitivno.

Tako nameravajo izdelati okoli 100 avtobusov in doseči več kot 20 milijonov evrov prihodkov. Prav tako pa nameravajo v letu 2018 zagnati še serijsko proizvodnjo električnih avtobusov, katerih prototip je trenutno na preizkušnji v Dubaju. Podjetje zdaj zaposluje okoli 150 ljudi, ob širitvi proizvodnje pa napoveduje še dodatno zaposlovanje.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar