Projekti Snage zanimivi za SmartCity

FOTO: Snaga d.o.o. Maribor

Ob robu strokovnega srečanja so si rektor in dekani Univerze v Mariboru ogledali Center
za pripravo sekundarnih surovin. Snaga je namreč partner platforme, ki jo povezuje Center za pametna mesta in skupnosti Univerze v Mariboru. Cilj je vzpostaviti integracijske platforme deležnikov in platforme tehnologij ter pridobitev ISO standarda 37120 za trajnostni razvoj skupnosti.

Rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič je ob srečanju izrazil zadovoljstvo nad odzivom deležnikov, ki dnevno zbirajo različne podatke, ki jih je mogoče povezati in zares ustvariti skupnost, ki bo znala izkoristiti potencial trajnostnega razvoja, ki ga posamezni deležniki znotraj svojih projektov že gradijo. Povezovanje med deležniki pod okriljem Univerze je pomembno tudi z vidika pripravljenosti na evropske razpise, ki jih prinaša naslednja perspektiva za Vzhodno kohezijsko regijo.

V Snagi smo v preteklih petih letih na področju inteligentnih sistemov naredili korak naprej, saj smo identificirali posode za mešane in biološke odpadke, na podlagi identifikacije pa danes razpolagamo s podatki, ki nam omogočajo optimizacijo logistike. Zaradi tega v zrak izpustimo manj CO2, prav tako porabimo manj goriva,” so zapisali v podjetju Snaga.

V nadaljevanju v Snagi načrtujejo pameten sistem podzemnih zbiralnic v centru mesta, ki bo omogočalo tudi do 168 manj voženj, ki jih opravijo za praznjenje zbiralnic v današnjem sistemu zbiranja. Takšno zbiranje omogoča stekanje in obdelava podatkov, s katerimi razpolagajo prav zaradi uporabe pametnih tehnologij v delovnih procesih.

Oddaj komentar