Perc začasno prevzel vodenje Snage

Vodstvu mariborske občine kot lastniku je danes uspelo doseči menjavo na čelu javnega podjetja Snaga. Nadzorni svet je namreč na današnji seji sprejel odstopno izjavo Cveta Žalika in za začasnega direktorja imenoval Alana Perca, sicer tudi direktorja Energetike Maribor. Perc je bil imenovan za tri mesece, do izpeljave javnega razpisa.

Cveto Žalik, direktor Snage

Kot so danes sporočili iz Snage, se bo “krizno” vodstvo komunalnega podjetja, ki se je zadnje mesece znašlo v likvidnostnih težavah, v naslednjih dneh podrobno seznanilo s poslovanjem podjetja, potekala pa bo tudi predaja poslov.

“Želim si, da bo sprememba v poslovodstvu izboljšala klimo v podjetju in verjamem, da bomo skupaj z novimi sodelavci popeljali podjetje v stabilnejše in uspešnejše poslovanje,” je ob prevzemu položaja povedal Perc in dodal, da je njegova prva naloga zagotoviti vzdržno likvidnost poslovanja podjetja.

V tem času bodo zaključene tudi revizije, ki potekajo tako na področju poslovanja podjetja od začetka vodenja investicije v sortirnico kot tudi same investicije v sortirnico. Na podlagi izsledkov bo nato mogoče slediti sklepu mestnega sveta o terjanju odgovornosti tistih, ki so morebiti krivi za nastalo finančno situacijo v podjetju, so še dodali v Snagi.

Nedavno imenovani novi nadzorni svet Snage je prejšnji teden Žaliku odvzel pooblastila in jih začasno podelil prvemu nadzorniku Damijanu Škrinjarju. Mariborski župan Saša Arsenovič je že pred tem pričakoval njegov odstop ali razrešitev, a stari nadzorni svet tega ni storil.

“Smer novega vodstva občine je jasna – trudili se bomo, da bodo javna podjetja delala izključno v interesu občanov,” je prejšnji teden dejal župan. Ob tem je sicer znova poudaril, da lani odprta sortirnica kot taka ni sporna, tudi analize so pokazale, da daje pozitivne rezultate. Sicer nikakor ne takih, kot so bili načrtovani, niso pa ti negativni, je še dodal.

Mariborska Snaga je že nekaj časa v likvidnostnih težavah, ki so jih mestni svetniki konec aprila omilili z dvigom cen odvoza odpadkov. Ob tem so tako v podjetju kot na občini zatrjevali, da dvig cen ni posledica naložbe v sortirnico, pač pa dejstva, da se te niso spremenile od leta 2014, medtem pa je prišlo do realnega dviga stroškov.

Da lanske milijonske izgube ne gre pripisati projektu sortirnice, pač pa prenizkim cenam odvoza odpadkov, je na marčevski izredni seji odbora za komunalo zagotavljal tudi Žalik.

Čeprav so na aprilski seji podprli podražitev, je bila večina svetniških skupin kritična do vodstva javnega podjetja in je podprla skorajšnjo skupščino ter iskanje odgovornosti za sedanje stanje vseh tistih, ki so ga povzročili.

Mestni svet je zato izglasoval sklep, da župan sproži postopek izredne zunanje revizije dela uprave Snage za zadnja tri leta, v primeru ugotovitve nepravilnosti pa zoper odgovorne sproži ustrezne odškodninske in kazenske postopke.
Vir: Lokalec.si

1 KOMENTAR

Oddaj komentar