Novi direktor Nigrada bo znan do konca novembra

Na razpis za novega direktorja mariborskega komunalnega podjetja Nigrad je do roka, ki se je iztekel v ponedeljek, prispelo osem vlog. Kot je povedal predsednik nadzornega sveta Matjaž Mihelak, so nadzorniki prispele vloge v torek že odpirali, pri tem pa ena ni izpolnjevala vseh pogojev. Novi direktor bo znan do konca novembra.

Mihelak je še povedal, da bodo vseh sedem kandidatov, ki izpolnjujejo formalne pogoje, povabili na predstavitvene pogovore, ki naj bi jih zaključili okoli 15. novembra, potem pa bodo skušali izbrati najboljšega med njimi. Pričakuje, da bi do končnega imena lahko prišli še v novembru, seveda pa mora na koncu imenovanje za petletni mandat potrditi še župan Andrej Fištravec.

Kot je razvidno iz razpisa, mora kandidat poleg splošnih pogojev imeti tudi najmanj univerzitetno ali visoko strokovno izobrazbo s specializacijo oziroma magisterijem tehnične ali družboslovne smeri ter pet let delovnih izkušenj na delovnem mestu s posebnimi pooblastili in odgovornostmi. Spoznati se mora na komunalno problematiko ter imeti organizacijske sposobnosti za vodenje družbe, nadzornemu svetu pa je moral predložiti še razvojni program družbe.

Nigrad sicer zdaj po poletni nepotrditvi takratnega v.d. direktorja Marka Plečka za direktorja s polnim mandatom začasno vodi Matjaž Krevelj, ki je tja prišel z mariborske občine. Zaradi vseh težav okoli imenovanja, ko že predlaganega Plečka ni potrdil župan, je avgusta prišlo do nezadovoljstva zaposlenih, ki so grozili s protesti.

Ker je podjetju grozil razpad sistema, saj je bilo nekaj časa celo brez odgovorne osebe, za povrh pa so po vrsti odstopali stari nadzorniki, je sodišče na predlog občine na mesto začasnega direktorja imenovalo Krevlja, že devetega šefa Nigrada v času aktualne županske garniture. Slednji naj bi bil med tistimi, ki se bo za mesto direktorja znova potegoval.

Nadzorni svet se je sicer na zadnji seji seznanil tudi z letošnjimi rezultati poslovanja, potem ko je večinsko občinsko podjetje lani pridelalo kar milijon evrov izgube. Po besedah Mihelaka so stvari pod nadzorom, osemmesečni rezultati, ki jih je predstavilo vodstvo družbe, pa pozitivno, zato upa da bo pri tem ostalo tudi do konca leta. Nekaj je sicer odprtih zadev, tudi na račun sodnih postopkov z nekdanjimi zaposlenimi, ki jih odpustil Plečko kot kadre svojega predhodnika Marka Žule.

Mihelak upa, da bo nov direktor na svojem položaju ostal dlje časa, kot nekateri predhodniki, meni pa tudi, da se trenutno popravlja tudi vzdušje med zaposlenimi. Še vedno pa nadzorni svet čaka tudi na pravno mnenje o za nekatere spornem statutu podjetja, ki županu daje moč, da se na koncu postopka izreče o izboru direktorja.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar