Ministrstvo za infrastrukturo: “Služnost na mariborskem letališču je veljavna”

Na ministrstvu za infrastrukturo so še vedno prepričani, da je služnost na zemljiščih v okolici mariborskega letališča, s katerim od sredine julija upravlja državna DRI in so v lasti prejšnjega najemnika oziroma njegovih kitajskih lastnikov, urejena v zemljiški knjigi in jo je država vrsto let izvajala brez težav.

V odzivu na trditve pravnih zastopnikov družbe Aerodrom Maribor, preko katere so nekatera zemljišča okoli letališča, med drugim tudi parkirišča, v lasti Kitajcev, so na ministrstvu odvrnili, bodo morebitne spore v zvezi s tem urejali po pravni poti, podrobnosti pa niso komentirali.

Potem ko je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek ob zadnjem obisku letališča zagotavljala, da ima država služnost do letališča urejeno, se je na te trditve za televizijo Kanal A v petek odzvala odvetnica Meta Bevc iz ljubljanske odvetniške pisarne Kirm Perpar. Kot je opozorila, pogodba nikoli ni stopila v veljavo, zaradi česar tudi služnost ni veljavna.

Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo

Pogodba o služnosti po njenih trditvah ne velja zato, ker naj bi bila sklenjena le za primer, da bi infrastrukturo najel nekdo tretji, kar pa se ni zgodilo, saj je najemnik ostal Aerodrom Maribor, ta pa bi potemtakem služnost dal samemu sebi. V pogodbi namreč po njenem piše, da začne veljati, “ko država sklene pogodbo z osebo, ki ni služnostni zavezanec”. Očitno se bo tako spor preselil na sodišče, saj je tudi odvetnica Bevčeva povedala, da, če ne bo prišlo do dogovora med DRI in lastniki zemljišč, bodo slednji uporabili vsa zakonita sredstva za zaščito svojega pravnega položaja.

Hoški svetniki potrdili spremembo občinskega prostorskega načrta

Na letališču, kjer trenutno pravega prometa z izjemo nogometnih poletov mariborskega kluba in njihovih evropskih nasprotnikov, ni, pa je za nekaj prahu konec minulega tedna poskrbel hoški občinski svet, ki je na izredni seji potrdil spremembo občinskega prostorskega načrta, s katero so zemljiščem ob mariborskem letališču, tudi tistim, ki so v kitajski lasti, spremenili namembnost.

Čeprav so na občini pozitivno mnenje za tovrstno prekvalifikacijo prejeli tudi od pristojnih služb na ministrstvu za infrastrukturo, s postopkom pa začeli že aprila lani, se je vodja kabineta ministrice Bratuškove Jernej Pavlič na svojem Facebook profilu vprašal, ali so morda kmetijska zemljišča spremenili v zazidljiva zato, da jih bo država ali naslednji najemnik drago plačal, saj bi se vrednosti lahko podeseterile.

Hoški župan Marko Soršak je za Pop TV povedal, da Pavlič očitno stvari ne razume dobro, saj so s treh različnih direkcij in sektorjev prejeli pozitivna mnenja, ob tem pa, da ta zemljišča že doslej niso bila kmetijska, pač pa stavbna. Spremenila naj bi se le namembnost, da bodo tam lahko postavili objekte s komercialno vsebino, kot sta hotel in trgovski center. Ker si na občini želijo razvoja tega območja, so spremembe po besedah Soršaka potrdili, saj imajo pri njih enak odnos do vseh vlagateljev, ki so pripravljeni prispevati k razvoju občine, ne glede od kod ti prihajajo.

Na infrastrukturnem ministrstvu niso komentirali, ali delijo mnenje njihovega vodje kabineta in ali nameravajo kakorkoli ukrepati. Povedali so le, da sprememba občinskega prostorskega načrta v občini Hoče-Slivnica sama po sebi ne vpliva na obratovanje letališča.

“Ministrstvo še vedno zasleduje cilj, da obratovanje mariborskega letališča zagotovi na kratek in dolgi rok, zato bomo v skladu s to namero opravili več cenitev različnih vrst,”
so še dodali na ministrstvu.

Vir: lokalec.si

1 KOMENTAR

  1. Ne more biti veljavna, ker Kitajci ne morejo biti legitimen lastnik. Iz varnostnega vidika NATO ne dovoli “tujim subjektom” upravljati z javnimi objekti.

Oddaj komentar