Iz dela koalicije pozivi k rešitvi financiranja javne službe STA

FOTO: Pixabay.com

Po tistem, ko je Ukom zamrznil tekoče financiranje STA, je iz dela koalicije slišati pozive k rešitvi nastale situacije. Ministri SMC naj bi se s takim pozivom obrnili na premierja Janeza Janšo, tudi v DeSUS vztrajajo, da je treba financiranje zagotoviti. Da “bodo rešili” situacijo, je v četrtek v Tarči dejal tudi prvak NSi Matej Tonin.

Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga je danes v izjavi v DZ povedala, da je v četrtek pozvala vse štiri ministre SMC, naj se danes v zvezi z zamrznitvijo tekočega financiranja STA obrnejo na predsednika vlade Janeza Janšo, da se ta zaostali finančni vložek čim prej nakaže. To so ministri po njenih informacijah storili in Sluga upa, da bo to čim prej obrodilo rezultat.

STA vložila predlog za izvršbo

Glede na mnenje službe vlade za zakonodajo pa je po njenih besedah zdaj tudi direktorju urada vlade za komuniciranje (Ukom) Urošu Urbaniji “menda jasno, da zadeva ni v redu”.

Potrdila je še, da je seznanjena, da je STA vložila predlog za izvršbo, kar je po njenem mnenju tudi najhitrejši način, da pride do teh sredstev. Ocenjuje, da bo STA pri tem uspešna, je pa po njenih besedah težava, da zaradi epidemije vsi roki stojijo.

Na sestanku to izpostavili 

Tudi v koalicijski DeSUS vztrajajo pri tem, da je treba v skladu s pogodbo poravnati zapadle obveznosti in v skladu z zakonom podpisati pogodbo o financiranju za prihodnje leto. Tudi oni napovedujejo, da bodo na naslednjem koalicijskem sestanku vprašali, ali se bodo torej te aktivnosti izvedle.

Prvak NSi Matej Tonin pa je v četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija v komentarju dela vlade dejal, da bi zadevo s STA in filmarji “lahko bolje in optimalno izpeljali”. “Glede STA smo koalicijski partnerji na sestanku to izpostavili in bomo to tudi rešili,” je navedel.

Mediji upravičeno kritični

Tonin je sicer v oddaji priznal, da so v vladi naredili tudi kakšno napako. “Pristop h komuniciranju bi moral biti bolj spodbuden. Manj grozeč, da so navodila jasna. Stvari iz dneva v dan izboljšujemo. Timski pristop nam pomaga,” je navedel in dodal, da na težave opozarjajo “v slačilnici, ne na igrišču”. Dodal je, da so mediji upravičeno kritični do njih, so pa tudi “stvari, ki so napihnjene”.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar