Maribor pristopil k tekmovanju mest proti podnebnim spremembam

Fotografija je simbolična

Svetovno tekmovanje mest v boju proti podnebnim spremembam – Climate City Cup se je začelo. Mesta bodo tekmovala v petih disciplinah, kolesarji bodo lahko zastopali Maribor v disciplini Mobilnost, kjer redno poročajo o tem, kako so opravili svoje dnevne poti.

Mestna občina Maribor je pristopila k svetovnemu tekmovanju mest v boju proti podnebnim spremembam – Climate City Cup (CCC). Cilj je spodbuditi ljudi, da izmerijo okoljske podatke, preverijo njihovo individualno vedenje in pozitivno prispevajo k življenju v svojem mestu. Ljudje po vsem svetu bodo štiri mesece, od 18. julija do 18. novembra, iskali najbolj inovativne rešitve na področju emisij, mobilnosti, energije, trajnosti in krožnosti. Climate City Cup je priložnost za posameznike po vsem svetu, da sodelujejo v boju proti podnebnim spremembam na ravni mesta, ne da bi čakali na novo zakonodajo. To je prva izvedba tekmovanja, zato bodo letošnje izkušanje pomembne za prihodnja tekmovanja. Mesta bodo tekmovala v petih disciplinah, kolesarji bodo lahko zastopali Maribor v disciplini Mobilnost, kjer redno poročajo o tem, kako so opravili svoje dnevne poti. Če ste kolesar ali bi radi spodbujali trajnostne oblike mobilnosti v mestu Maribor in globalno, se lahko brezplačno prijavite na spletni strani dogodka ali na povezavi: http://ccc.mapunity.com/
Skupaj z mesti kot so Singapur, Ženeva, New Delij, Zurich, lahko meščani aktivni v boju proti podnebnim spremembam dosežejo več. Dogodek podpirajo tudi UNFCCC in druge mednarodne organizacije. Več informacij na povezavi http://climatecitycup.org/.

Prvo mednarodno prvenstvo za Podnebni mestni pokal
Medtem ko so poletne počitnice v polnem zamahu v številnih evropskih državah, so katedra za Računalniške socialne znanosti COSS na ETH Zurich, mreža mest ICLEI in Climate-KIC začeli novo vrsto globalnega sodelovanja, Climate City Cup. Cilj je spodbuditi ljudi, da izmerijo okoljske podatke, preverijo njihovo individualno vedenje in pozitivno prispevajo k življenju v svojem mestu. Ljudje po vsem svetu štiri mesece, od 18. julija do 18. novembra, iščejo najbolj inovativne rešitve na področju emisij, mobilnosti, energije, trajnosti in krožnosti. Climate City Cup odpira novo perspektivo v boju proti podnebnim spremembam, priložnost za spodbujanja prebivalstva k individualnemu prispevku k bolj trajnostnemu planetu s pristopom uporabe koncepta iger.

Pridobite senzor in pomagajte izmeriti delce prahu v zraku
Na področju emisij lahko na primer udeleženci naročijo brezplačni senzor, ki ga omogočajo švicarska podjetja Sensirion in UBlox, ki se lahko uporabita za merjenje kakovosti zraka v svojem vrtu, na balkonu ali na kolesih. Ti senzorski kompleti se brezplačno razdelijo zainteresiranim osebam v sodelujočih mestih. Cilj je omogočiti ljudem, da neposredno izmerijo podatke o svojem okolju in dejavno vplivajo na okoljske razmere v svojem mestu. Podatke nato vizualiziramo – v sodelovanju z indijsko platformo – in jih pretvorimo v uvrstitve. Tako so javnosti na voljo zemljevidi in podatki o trenutnih situacijah po svetu. Podatki se ne uporabljajo za trženje ali se prodajajo tretjim osebam. Uporablja se za znanstvene namene in samo v interesu javnosti.

Kdo postane prvi podnebni mestni prvak?
Udeleženci lahko zagotovijo informacije o njihovih potovalnih navadah in se srečajo z lokalnimi skupinami, da bi razpravljali o strategijah za izboljšanje rezultatov svojega mesta. Sodelovanje tako poteka na individualni ravni. Dejavnosti se izvajajo na kolektivni ravni in udeleženci skupaj podpirajo oceno svojega mesta. Razvrstitev bo odražala, katera mesta lahko dosežejo največje izboljšave v primerjavi z referenčnim obdobjem, merjenim na začetku tekmovanja.

Uspeh s podporo
Podnebni mestni pokal ima široko podporo. Na ravni organizacije so med partnerji Okvirna konvencija ZN o spremembi podnebja in švicarske diplomatske misije v Delhiju in Bangaloreju (Swissnex). Poleg tega je Climate City Cup tesno povezan s Climathonom, pobudo Climate-KIC, ki se osredotoča na svetovni 24-urni hackathon 25. oktobra. Na ravni mesta je uradna podpora vlad ali upravnih organov v Zürichu, Ženevi, Delhiju, Bangaloru, na Dunaju, v Bonnu in Mariboru. Dodatna mesta bodo uradno registrirana takoj, ko bo doseženo določeno število udeležencev. Zainteresirane osebe se lahko zdaj registrirajo na naslovu http://ccc.mapunity.com/.

Oddaj komentar