660 kitajskih milijonov za (nad)gradnjo mariborskega letališča

Danes sta podjetji SHS Aviation in China State Construction Engineering Corporation podpisali gradbeno pogodbo za prenovo in podaljšanje steze za mariborsko letališče v vrednosti 660 milijonov evrov.

Kitajsko podjetje China State Construction Engineering Corporation in SHS Aviation sta včeraj v Budimpešti podpisali gradbeno pogodbo v vrednosti 660 milijonov evrov. Kitajsko podjetje China State Construction Engineering Corporation, s katerim naj bi podpisali gradbeno pogodbo pa je eno največjih gradbenih podjetij na svetu, ki trenutno gradi 528 metrov visoko stavbo China Zun v Pekingu.

Prav tako naj bi se že minuli teden župan Andrej Fištravec in delegacija iz Mestne občine Maribor, sestali v Pekingu s predstavniki podjetja China State Construction Engineering Corporation. Ali je bila tema sestanka gradnja letališča, nam s strani mariborske občine do danes ni uspelo izvedeti.

Kot smo že poročali, je vlada RS na 156. redni seji sprejela sklep o pripravi državnega prostorskega načrta (DPN) za Letališče Edvarda Rusjana Maribor ter imenovala delovno skupino za pripravo slednjega. Sprememba DPN med drugim predvideva podaljšanje letališke steze za 800 metrov, s čimer bo ta dolga 3300 metrov, ureditev razširjenega varnostnega območja letališča in pripadajočih objektov za potrebe posodobitve funkcioniranja, razširitev letališke ploščadi, območje za razledenitev letal ter območje za posodobitev in razvoj letališke infrastrukture.

V zvezi s slednjo bo prenova dokumenta omogočala gradnjo novega terminala, ureditev parkirnih površin s parkirno hišo, objekte za zagotavljanje zemeljske oskrbe letal, nastanitvene zmogljivosti za potrebe letališča, tovorni terminal, simulator letenja, preureditev obstoječega terminala za potrebe splošne aviacije, hangarje za vzdrževanje letal ter območje za umestitev skladišča za goriva.

Več o podjetju v videu, ki smo ga zasledili na spletu:

Oddaj komentar