Predsednik KS Kamnica z apelom mestnim svetnikom, želi si, da se zavzamejo za Kamnico

Predsednik Krajevne skupnosti Kamnica, Simon Hauptman, je v pismu mestnim svetnikom izpostavil nezadovoljstvo zaradi odnosov z Mestno občino Maribor, ki jo vodi župan Saša Arsenovič.

Hauptman, ki že štiri mandate deluje v svetu KS Kamnica, od tega tri kot predsednik, je opisal številne težave, s katerimi se srečuje KS Kamnica. Kljub velikim prizadevanjem, pripravi načrtov in sodelovanju z MOM, se krajani počutijo zapostavljene, izigrane in neupoštevane.

Poudaril je, da je bila Kamnica sprva izključena iz proračuna MOM za leto 2024, a so z amandmajem uspeli pridobiti 80.000 evrov za preplastitev cest. Izvedena dela so bila minimalna, preostanek denarja pa ni bil porabljen, kot je bilo dogovorjeno. Na sestankih so jim obljubljali dodatna dela, ki pa niso bila izvedena, poudarja Hauptman. MOM je nato sporočila, da preostanek sredstev ne bo uporabljen, ker so jih preusmerili v sanacijo plazov, kar je Hauptman označil za laž, saj gre za druge postavke v proračunu.

Poleg tega je izpostavil, da je koncesionar Nigrad, ki izvaja vzdrževanje cest, dražji in manj učinkovit kot drugi izvajalci, zapiše. Hauptman je tudi obtožil MOM, da favorizira Nigrad na račun cenejših in učinkovitejših ponudnikov.

Pozval mestne svetnike, naj se zavzamejo za Kamnico

Hauptman je pozval mestne svetnike, naj se zavzamejo za Kamnico in preverijo delovanje občinskih strokovnih služb ter odgovornost za neizpolnjevanje nalog iz proračuna. Opozoril je na slabo stanje cest in neustrezno vzdrževanje, ki ga opravlja Nigrad, ter na aroganten odnos MOM do krajevne skupnosti. Kamnica in Brestrnica, ki predstavljata velik del občine po površini, sta po njegovem mnenju zapostavljeni v primerjavi z drugimi deli mesta.

Del pisma, ki ga je naslovil na svetnike: “Spoštovane svetnice in svetniki, to je norčevanje iz vseh vas in vseh nas, ki je sodu izbilo dno, zato se na vas obračan s številnimi vprašanji, za katere bi želel, da jih zastavite na seji mestnega sveta kot svetniki: Kdo na mestni občini je odgovoren za nadzor nad strokovnimi službami, da le te izpolnjujejo naloge iz proračuna, ki jih je sprejel mestni svet?” Dodal je, da na omenjena vprašanja, ni dobil odgovorov.

Zapisal je: Na ponedeljkovi seji boste potrjevali sklep, da bo MOM zasadila za 70.000€ novih dreves. Zelo lepo, ampak na Urbanu bi recimo za ta znesek uredili zelo dotrajano cesto, ki letošnje zime verjetno več ne bo prestala.

“Lahko bi naredili veliko več, veliko bolje”

Dodatno je zapisal še: “Prosimo, da pridobite račun in popis del za preplastitev ceste Rošpoh 57 – 60a, da lahko naredimo preverbo cen in dokažemo, da bi lahko z drugimi izvajalci v Mariboru letno prihranili na področju preplastitev cca 200.000€ ali naredili 20% več preplastitev. V našem primeru gre za res majhen znesek 10.000€ razlike, a le bi na vseh preplastitvah v Mariboru prihranili 20% vrednosti, bi letno naredili kar nekaj cestnih odsekov več! Koliko je Nigrad obračunal MOM za »sanacijo« udarnih jam na odseku ceste v bližini HŠ Kamniški breg 17? Zakaj župan MOM in njegova ekipa lahko še isti teden popravijo tlakovce in kocke na Glavnem trgu, medtem ko moramo krajani Kamnice za krpanje udarnih jam čakati po več let? Kdo na mestni občini Maribor nadzira redno vzdrževanje cest s strani Nigrada in kdo koliko nepravilnosti je bilo ugotovljenih? Zakaj MOM na vseh področjih forsira Nigrad, ko pa bi lahko veliko več, veliko bolje in veliko hitreje naredili, če bi za marsikatero delo izbrali kakšne druge izvajalce?”

Za lokalec.si je še dejal: “Zelo zanesljivo lahko trdim, da je letos v prostorih MOM (v kabinetu) dva dni pred rokom za oddajo končnih cen na javnem razpisu za vzdrževanje ne kategoriziranih cest v KS Kamnica potekal sestanek, na katerem se je enemu od izvajalcev položilo na srce (da ne rečem grozilo), da ne bo več nič delal za MOM in mu zelo žal, če bo na razpisu za vzdrževanje cest v KS Kamnica cenejši od Nigrada. Izvajalci so dva dni pred oddajo cen morali na prazne liste napisati končno ceno, ki jo bodo oddali na razpisu in se dogovorili kdo bo s kakšno ceno delal v kateri KS. Posledica tega je, da KS Kamnica letos redno vzdrževanje dela s podjetjem Nigrad, z denarjem se naredi veliko manj kot v preteklih letih, podjetje je veliko manj odzivno in manj fleksibilno kot podjetja izbrana v preteklih letih). Po mojem mnenju in mnenju številnih je to zadeva zrela za sodni pregon ali vsaj za KPK.”

“Kot predsednik KS Kamnica in nekdo ki ima svoj kraj zelo rad in zanj živi sem zgrožen nad tem, kako zapostavljeni in pozabljeni smo. Zgrožen sem, kako arogantna in ponižujoča je komunikacija MOM z nami. Zgrožen sem kako enostavno župan in njegovi podaniki z lahkoto prelomijo dane obljube – pa ne le obljube, ampak zapisane in dogovorjene projekte in kako na lahko nas nato vržejo preko rame in pustijo za seboj.”

Prosijo za plan izvajanja del

“Za konec bi želel izpostaviti tudi dejstvo, da že nekaj časa prosimo, da nam UKPP pred sprejemanjem proračuna pošlje nek plan izvajanja del za proračuna 2025 in 2026 ki sta v pripravi, vseskozi pa smo dobivamo odgovore, da bodo plan poslali šele, ko bo proračun sprejet. Zakaj skrivanje in drugačna praksa kot v preteklosti, ostaja nejasno… Veliko truda, dela in prostega časa vlagamo v to da dobimo obljubljene in nato iz vaše strani potrjene drobtinice iz proračuna MOM. Nismo požrešni, ne zahtevamo veliko, želimo pa si, da smo v MOM obravnavani kot partner in sogovornik, ter da se dogovorjenih stvari tudi držimo,” je naslovil na Mestno občino Maribor.

Svetnike je pozval, naj podprejo Kamnico v njihovih prizadevanjih za enakovredno obravnavo in opozorijo na nepravilnosti v mestni upravi, ki škodijo krajanom Kamnice.

V preteklem tednu smo se sicer glede sanacij obrnili na Mestno občino Maribor in Nigrad, njihove odgovore čakamo.

Oddaj komentar