Začela se je obnova vzhodnega pročelja mariborskega gradu

MO Maribor je lansko pomlad pridobila državna sredstva za obnovo treh kulturnih spomenikov v mestu, in sicer Čeligijevega stolpa, Sinagoge in mariborskega gradu.

Z obnovo Čeligijevega stolpa in Sinagoge bo MO Maribor zaključila v kratkem, v tem tednu pa so se začela dela na dotrajanem vzhodnem pročelju mariborskega gradu, medtem ko je bila statična sanacija stabilnosti stropne konstrukcije nad Viteško dvorano že izvedena.

Iz državnega proračuna je MO Maribor maja 2021 na podlagi Javnega razpisa za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine, ki jih v letih 2021-2022 sofinancira RS prejela sredstva v višini 376 000 evrov za obnovo treh pomembnih kulturnih spomenikov, in sicer: Čeligijevega stolpa, sanacijo Sinagoge in statično sanacijo Viteške dvorane z obnovo vzhodnega pročelja mariborskega gradu, so zapisali v sporočilu za javnost.

Pročelje na vzhodni strani gradu bomo obnovili tako, da bomo ohranili prvobitnost spomeniško varovanega objekta

Dela bodo zajemala sanacijo temeljnih delov vkopanih zidov in vseh vidnih delov. S statično sanacijo dotrajane stropne konstrukcije nad Viteško dvorano pa smo v lanskem letu preprečili nastanek nadaljnjih poškodb na štukaturah in poslikavah na stropu. Zagotovili smo stabilnost in protipotresno varnost stropne konstrukcije, v kasnejši fazi pa bomo lahko pristopili tudi k obnovi samih poslikav in štukatur.

Izvajalec del je podjetje MATA TIM, d.o.o., ki bo sanacijo pročelja (področje podzidka do prvega venca, nad podstavkom, oboke in napušč) in sanacijo temeljnih ter vkopanih zidov izvedel v roku treh mesecev. Vrednost sanacije znaša 97 000 evrov, od tega je 43 000 evrov sofinanciranih s strani zgoraj imenovanega razpisa.

Za sanacijo vlage v spomeniku državnega pomena Sinagoga Maribor je bo občina prejela 111.555 evrov, za sanacijo Čeligijevega stolpa pa 141 000 evrov. Oba projekta bosta zaključena v mesecu aprilu.

Oddaj komentar