Bone bomo predvidoma prejeli jutri, vse o koriščenju na enem mestu

Glede novih bonov je v zakonu zapisano, da je njihova vrednost za odrasle 100 evrov, za mladoletne pa 50 evrov. Prejeli jih bodo vsi s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 30. junij letos, unovčiti pa jih bo mogoče do konca tega leta za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture. To bo veljalo za storitve, ki so v celoti izvedene in koriščene v Sloveniji.

Tako kot turistični boni iz lanskega leta, ki veljajo do konca letošnjega decembra, bodo tudi novi boni evidentirani kot dobroimetje v korist upravičenca v informacijskem sistemu Finančne uprave RS. Podrobneje bo način njihove unovčitve kot tudi povračila sredstev s strani Fursa in vodenje evidence bonov uredila vlada z uredbo. Pričakovati je, da bo to storila v kratkem.

Kreiranje uporabniškega računa in unovčevanje TB in BON21

Na izobraževanju, ki je potekalo včeraj, je bila predstavljena vsebinska tematika, povezana s TB in BON21, in praktično predstavljen tehnični vidik unovčevanja bonov v sistemu eDavki.

Kako poteka kreiranje uporabniškega računa in unovčevanje turističnih bonov in bonov 2021 si lahko tako ogledate v videoposnetku spodaj.

Kdo lahko unovči bon?

Bon, ki se glasi na mladoletnega upravičenca, unovčijo zanj starši oziroma zakoniti zastopnik ali druga oseba, h kateri je mladoletni upravičenec z odločbo pristojnega organa zaupan v varstvo in vzgojo in za mladoletnega upravičenca dejansko skrbi (npr. rejnik, odgovorna oseba zavoda, kamor je mladoletni upravičenec nameščen).

Bon se unovči na podlagi izjave, ki je določena z uredbo iz trinajstega odstavka tega člena.  Bon, ki se glasi na polnoletnega upravičenca, ki je postavljen pod skrbništvo, unovči zanj skrbnik. Bon se unovči na podlagi izjave skrbnika, ki je določena z uredbo iz trinajstega odstavka tega člena.

Med kom je prenosljiv?

Bon je prenosljiv med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki), zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši.

Bon je prenosljiv le na osebo, ki izpolnjuje pogoje iz drugega odstavka tega člena in se ne deduje. Bon je prenosljiv in se unovči na podlagi izjave, ki je določena z uredbo iz trinajstega odstavka tega člena.

Novi boni bodo predvidoma v petek.

Več o zakonu najdete TUKAJ.

Oddaj komentar