LEVICA: Z več kot 6800 zbranimi podpisi zahtevajo zavrnitveni referendum o nakupu 53 oklepnikov Boxer v vrednosti 412 milijonov evrov

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Danes je skupina aktivistov Levice v spremstvu Luke Mesca predala Državnemu zboru podpise podpornikov za razpis zavrnitvenega zakonodajnega referenduma. Z več kot 6800 zbranimi podpisi skupaj z državljani in državljankami zahtevajo referendum o nakupu 53 oklepnikov Boxer v vrednosti 412 milijonov evrov.

Levica je v svojem sporočilu za javnost zapisala: “Gre za največji nakup orožja v zgodovini Slovenije, za katerega vlada nima legitimnosti, saj mu nasprotuje več kot tri četrtine prebivalcev. Od samega začetka nakup poteka netransparentno in z vrtoglavo rastjo cen. Naš cilj je jasen, zavleči postopke in na ta način preprečiti vladi nakup oklepnikov tik pred koncem mandata, denar pa nameniti za izgradnjo javnih najemnih stanovanj, domov za starejše in zdravstvo.”

Mesec: “Znova se je pokazalo, da se ljudje strinjajo z našo osnovno zahtevo, naj vlada ne zapravljajo za orožje”

Luka Mesec je ob tem izjavil: “Znova se je pokazalo, da se ljudje strinjajo z našo osnovno zahtevo, naj vlada ne zapravljajo za orožje, medtem ko imamo zdravstveno na kolenih, ko primanjkuje stanovanj in ko se pojavlja draginja, zaradi katere trpijo številne družine. Nezaslišano je, da bi vlada v tem času in tik pred volitvami nabavila oklepnike za več kot 400 milijonov evrov – navsezadnje za dvakrat višjo ceno od prvotne.” Na vprašanje, ali je referendum dopusten o mednarodnih pogodbah dopusten, pa Luka Mesec odgovarja, da je po Zakonu o referendumu in ljudski iniciativi to odločitev, ki je v rokah poslancev in poslank v državnem zboru, ki morajo odločiti, da je referendum nedopusten.

Levica: Slovenija ni vojaško ogrožena, je pa ogrožena zdravstveno, socialno in razvojno

“Slovenija ni vojaško ogrožena, je pa ogrožena zdravstveno, socialno in razvojno. A kljub temu, vlada Janeza Janše poskuša skleniti največji orožarski posel v zgodovini države. Pripravlja namreč pridružitev Slovenije Organizacij za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR). Pridružitev je podlaga za podpis pogodbe o nakupu 53 oklepnikov Boxer v vrednosti 412 milijonov evrov. Oklepniki so namenjeni oblikovanju srednje bataljonske bojne skupine, ki bo namenjena sodelovanju v NATO operacijah,” so zapisali pri Levici.

Levica: Lahko bi zgradili štiri infekcijske klinike

Poudarjajo, da je njihov cilj “jasen, zavleči postopke in na ta način preprečiti vladi nakup oklepnikov tik pred koncem mandata, denar pa usmeriti tja, kjer ga najbolj potrebujemo – z njim bi lahko zgradili ne eno, ampak kar štiri infekcijske klinike, na tisoče javnih neprofitnih stanovanj, na desetine domov za starejše občane, polovico drugega tira, ali pa ta denar vložili v bistveno razvoj znanosti in s tem povezanih delovnih mest, solarizacijo streh stavb v javni lasti, krepitev javnega potniškega prometa itd.”

Za zbiranje neoverjenih podpisov podpore za začetek referendumskih aktivnosti soo imeli en teden dni časa. V tem času soo zbrali več kot 6.800 podpisov. Zdaj mora predsednik Državnega zbora določiti rok 35 dni za zbiranje 40.000 overjenih podpisov in dati državljankam in državljanom še zadnjo možnost, da zakon zavrnejo.

Oddaj komentar