Zaradi poostrenega nadzora na mejnih prehodih so pričakovane daljše čakalne dobe

mejni prehod Gruškovje. Foto: bralka Š.Ž.

AMZS svetuje, naj se potniki odpravijo na pot prej in da se lahko gneči izognejo z izbiro manj obremenjenih cest in mejnih prehodov. Samo pot pa naj dobro načrtujejo.

Načrtovanje naj vsebuje načrtovanje poti, preverjanje aktualnih informacij o ukrepih, povezanih z epidemijo covida-19, in pogojih za vstop v državo, v katero potujemo, ter stanja na cestah. Posebej izpostavljajo, naj se na pot odpravimo le s tehnično brezhibnim in ustrezno servisiranim vozilom ter pravilno naloženo prtljago. Na potovanjih je dobro imeti tudi vodo in kak prigrizek, sploh če obstanemo v gneči na cesti.

Kontrole na mejnih prehodih v povezavi s covidom-19

Običajnim razlogom za povečan promet na naših cestah in mejnih prehodih v poletnih mesecih, kot so večje število turistov in cestna delovišča, so se že lani pridružile kontrole na mejnih prehodih v povezavi s covidom-19. Pred odhodom na izbrano počitniško destinacijo je zato še toliko pomembneje, da za državo, v katero potujemo, preverimo aktualne potovalne informacije. “V AMZS v sodelovanju z evropskimi partnerskimi avtomobilskimi klubi in mednarodno avtomobilistično zvezo FIA (Regija I) zbiramo potovalne informacije in ukrepe, ki jih posamezne evropske države sprejemajo za preprečevanje širjenja epidemije novega koronavirusa, ter jih objavljamo na spletni strani amzs.si – podstran Na poti, rubrika Potovalne informacije po evropskih državah,” je pojasnil Matic Zupančič iz AMZS informacijskega centra ter dodal, da je pred odhodom v tujo državo priporočljivo preveriti še aktualna priporočila ministrstva za zunanje zadeve in spletne strani veleposlaništev ter drugih pristojnih institucij.

Preveriti pogoje za vstope in izstope iz držav

Zaradi epidemije covida-19 še vedno ostaja poostren nadzor potnikov na mejnih prehodih. Več kot v preteklosti je sedaj »papirologije«, saj številne države – poleg potrdil o cepljenju, prebolevnosti ali negativnem izvidu covid testa, zahtevajo tudi registracijo prek spletnih obrazcev. Na to naj se potniki pripravijo pred odhodom na pot in s tem pripomorejo k vsaj malce krajšim postopkom ob kontroli na meji,” svetuje Zupančič in dodaja: “Svetujemo še, naj bodo tisti, ki potujejo v tujino, pozorni tudi pri vračanju v Slovenijo oziroma da ob prihodu v domovino izpolnjujejo vse pogoje, ki se marsikdaj zelo hitro spreminjajo.” Zupančič še poudarja, naj se vozniki na pot odpravijo dovolj zgodaj, saj s tem zmanjšajo verjetnost, da se bodo na cesti ali mejnem prehodu znašli v zastoju. Če pa do tega že pride, so jutranje temperature bolj prijazne za čakanje v koloni. S sabo naj imajo dovolj vode oziroma brezalkoholne pijače in tudi kakšen prigrizek, ki pride prav, če zastoji trajajo dlje časa.

Pred odhodom na pot preveriti stanje na cestah

Poleg spletne strani AMZS, kjer vozniki v rubriki Na poti najdejo tudi številne druge koristne informacije in nasvete za potovanje, kot so razdalje med kraji po Evropi, cestnine in drugi stroški po Evropi, cene goriv po Evropi, omejitve hitrosti po Evropi in razmere oziroma prevoznost alpskih prelazov, je koristen vir prometnih informacij tudi brezplačna AMZS mobilna aplikacija.

Za potovanja na Hrvaško svetujejo hrvaško aplikacijo

Pri potovanjih na Hrvaško priporočljiva uporaba aplikacije na https://entercroatia.mup.hr/. Hrvaška je za Slovenke in Slovence med bolj priljubljenimi počitniškimi destinacijami. V povezavi z aktualno zdravstveno situacijo in za hitrejši prehod meje je pred vstopom priporočljivo v aplikacijo na https://entercroatia.mup.hr/ vnesti podatke o osebah (ime, priimek, datum rojstva, številka osebnega dokumenta, številka mobilnega telefona in e-naslov) in naslovu njihovega bivanja v državi. Na Hrvaškem, tako kot je bilo že lani, tudi letos ne bo sezonske podražitve cestnin, za trajekte pa že veljajo sezonske cene.

Imate veljavne dokumente?

Za potovanja v tujino si je priporočljivo zagotoviti nekatere dokumente. Zupančič svetuje: “Preverite veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja. Če avto ni vaša last, je priporočljivo urediti dovoljenja za vožnjo tujega vozila, kar lahko storite v AMZS centrih. Za izbrano državo dopustovanja preverite, ali zanjo potrebujete zeleno karto. Priporočamo pa tudi mednarodno vozniško dovoljenje (MVD). To je prevod nacionalnega vozniškega dovoljenja in je dokument, ki ga priznava Organizacija združenih narodov. Sprejemajo ga v skoraj 120 državah sveta. V nekaterih državah je obvezen, za mnoge pa priporočljiv dokument (v nekaterih državah le za določene narodnosti). Vsekakor pa je MVD povsod v tujini dokument, ki pomaga vozniku ob policijskih kontrolah, prometnih prekrških in prometnih nesrečah, saj lahko olajša in pospeši formalnosti. Vozniki morajo imeti v tujini poleg MVD vselej s sabo tudi nacionalno vozniško dovoljenje. Vozniki s slovenskim vozniškim dovoljenjem potrebujejo MVD zlasti za najem vozila, če potujejo v neevropskih državah.”

 

Oddaj komentar