Poklukar: Na portalu zVEM so na voljo digitalna PCT-potrdila

Janez Poklukar

Za  državljane, ki so preboleli covid-19, so cepljeni oziroma imajo test z negativnim rezultatom,  bo kmalu na voljo digitalno PCT-potrdilo, s katerim jim bodo olajšani postopki pri različnih vsebinah, je danes povedal minister za zdravstvo Janez Poklukar.

Digitalno covidno PCT-potrdilo

“Vsak dan iščemo premišljene načine, kako nam vsem skupaj olajšati življenje z virusom, ki bo naš nemi spremljevalec še dolgo mesecev,” je dejal Pokljukar na novinarski konferenci, kjer je povedal, da skušajo vsak dan znova najti prave načine za omejitev virusa. Prav zaradi tega naj bi uvedli tudi covidno digitalno PCT-potrdilo, torej za prebolevnike, cepljene in tiste z negativnim izvidom na testiranju za covid-19.

Na voljo je na portalu zVEM

“S kolegom Koritnikom sva iskala rešitve, stremela sva k cilju, da bi posameznik s preprosto uporabo digitalne identitete lahko dostopal do vseh vsebin. Skupaj tako danes sporočava, da so vsi izvidi že zbrani na enem mestu, vsak posameznik pa lahko do svojega dostopa preko sistem zVEM, je povedal Koritnik

Pripravljena je tudi zloženka z navodili

Uporaba digitalnih rešitev za javno upravo bi stekla v naslednjih dneh. Vsi, ki imajo izvide, lahko že dostopajo do vsebin portala zVEM. Pripravili so tudi zloženko za prebivalce Slovenije, kjer je razloženo, kako dobiti digitalne izvide na portalu in kako jih uporabiti. Sami namreč lahko sebi priskrbijo potrdila, ki jih potrebujejo.

Oglasiti se je treba na enotah

Tako vabi posameznike, da se oglasijo na upravnih enotah, finančne urade, centre za socialno delo in druge enote, tudi na vložišča ministrstva za pravosodje. Na mestu za oddajo se je treba identificirati z veljavnim osebnim dokumentom, ki ima fotografijo. Pri oddaji obrazca bodo na voljo javni uslužbenci teh institucij in lokalne skupnosti oziroma občin.

Prosi za solidarnost in potrpežljivost

Poklukar je še dejal, da je epidemija pokazala mnogotero izkušnjo, sili nas v iskanje neznanega, pravi, da tudi solidarnost ena tistih, ki je marsikomu bila že neznana. Ob tem je še izpostavil, da je epidemija pospešila tudi digitalizacijo na nekaterih področjih. Ponovno tudi kliče k solidarnosti, da naj ljudje drug drugemu pomagajo pri pridobitvi digitalnega PCT-potrdila. In da naj bodo pri tem tudi potrpežljivi.

Oddaj komentar