Bolniška odsotnost v Mariboru traja povprečno nekaj več kot 16 dni na leto

Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev v Mestni občini Maribor traja povprečno nekaj več kot 16 dni na leto, kar je manj od slovenskega povprečja. Nižji od povprečja v državi je tudi delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji, kažejo najnovejši podatki NIJZ o zdravju prebivalcev slovenskih občin za leto 2023.

Precej pa Maribor zaostaja pri preventivnih programih

Odzivnost v program Svit za odkrivanje raka debelega črevesa in danke je v mestni občini 58,7-odstotna, medtem ko znaša delež za celotno Slovenijo 63,4 odstotka. Presejanost v programu Zora, ki se osredotoča na rak materničnega vratu, je bila v Mariboru 66,3 odstotka, v Sloveniji pa 71,7 odstotka.

Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev v mariborski občini po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) traja povprečno 16,6 koledarskega dneva na leto, medtem ko je povprečje v Sloveniji nekaj več kot 19 dni.

Nižji od slovenskega povprečja je v mariborski občini tudi delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, medtem ko je delež ljudi z zdravili za sladkorno bolezen blizu povprečju.

Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je v Mariboru 2,0 na tisoč prebivalcev, starih 35 do 74 let, kolikor je tudi povprečje v Sloveniji.

Pri starejših prebivalcih občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 5,6 na tisoč oseb, v Sloveniji pa je ta po podatkih NIJZ znašala 6,4.

Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah je bila 0,5 na 1000 prebivalcev, kar je manj kot v Sloveniji, kjer ta stopnja znaša 1,1.

Stopnja umrljivosti zaradi samomora pa je bila v Mariboru 18 na 100.000 prebivalcev, toliko kot v celotni Sloveniji. Tudi telesni fitnes otrok, ki nakazuje gibalno učinkovitost v starosti od šest do 15 let, je blizu slovenskemu povprečju.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar