Beovićeva: Sistem primarnega in sekundarnega zdravstva v Sloveniji primeren

Problematika pomanjkanja družinskih zdravnikov se vleče že daljši čas, zato bo treba poskrbeti, da bo poklic postal bolj zanimiv, je poudarila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović.

Kot je dejala ob svetovnem dnevu družinskega zdravnika, o konkretnih ukrepih že potekajo pogovori z zavodom za zdravstveno zavarovanje.

Beovićeva se je ob današnjem dnevu zahvalila zdravnikom družinske medicine, ki so po njeni oceni predstavljali “veliko bariero” v smislu preprečevanja širjenja okužbe z novim koronavirusom. Po njenih besedah se je izkazalo, da je sistem primarnega in sekundarnega zdravstva v Sloveniji primeren.

Se pa časi spreminjajo in treba bo razmisliti o prihodnosti družinske medicine

Obstajajo tudi že konkretni predlogi, kako organizirati delo, da bo potekalo bolj učinkovito in da se bodo mladi pogosteje odločali za to specialnost, je v izjavi za medije dejala predsednica zdravniške zbornice.

Med področji, ki bi jih morali nasloviti, se pogosto izpostavlja število obiskov, vprašanje glavarinskih količnkov in tudi količina administrativnega dela. Kot je poudarila Beovićeva, že potekajo konkretni pogovori z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije glede zmanjševanja administracije. Dogovarjajo pa se tudi za sestanek s predstavniki ministrstva za zdravje, na katerem bi se pogovorili o naslednjih korakih.

Kot je še dejala Beovićeva, je pravzaprav nenavadno, da se v Sloveniji v primerjavi z ostalimi državami mladi zdravniki tako redko odločajo specialnost. Na zadnji razpis za 60 mest zdravnikov družinske medicine se jih je prijavilo le 20. Že na enem samem razpisu je bil torej precejšen primanjkljaj, se pa ta problematika vleče že ves čas, je pojasnila.

vir: sta

Oddaj komentar