Zasebni vrtci nasprotujejo predlagani noveli zakona

Slika je simbolična

Združenje zasebnih vrtcev Slovenije, ki zastopa 81 vrtcev, nasprotuje opozicijskemu predlogu novele zakona o vrtcih, po kateri bi financiranje zasebnih vrtcev v večji meri kot doslej prepustili v odločanje občinam, občina pa bi lahko zavrnila financiranje, če zasebnik nima vključenih najmanj za dva oddelka otrok.

Kot poudarja predsednica združenja Taja Steblovnik, so hitre rešitve in pomembne sistemske spremembe brez analitičnih in argumentiranih dejstev nedopustne in predvsem v škodo predšolski vzgoji.

Predlagatelji po njihovem mnenju že v oceni stanja in razlogih za sprejem zakona napačno opredeljujejo financiranje predšolske vzgoje, saj občine ne financirajo zasebnih vrtcev, ampak financirajo starše, ki so njihovi občani.

Mnogi župani občin podpirajo delovanje zasebnih vrtcev

V združenju ob tem poudarjajo, da naj bi dolgoletno evropsko povprečje vključenosti otrok v zasebne vrtce znašalo okoli četrtine s trendom rasti za slabo odstotno točko v zadnjih letih. Slovenija se pri tem giblje povsem na repu EU, med tem ko imajo vse sosednje države bistveno večji delež zasebnih vrtcev.

Kot še dodaja Steblovnikova, mnogi župani občin podpirajo delovanje zasebnih vrtcev, saj v njih vidijo dobrobit za celotno lokalno skupnost. Vsaka dejavnost se ob pojavu konkurence namreč razvija bolje in napreduje, v monopolnem položaju pa stagnira.

Številni delujejo zgolj kot en oddelek

Glede predlagane rešitve v združenju poudarjajo, da prav nobena raziskava ne potrjuje trditve, da dva oddelka vrtca zagotavljata večjo stabilnost njegovega delovanja. Tudi če vrtec deluje v okviru zgolj enega oddelka, ima lahko vse potrebne dodatne prostore in deluje kot zaključena celota vrtca.

Ob tem spominjajo, da tudi številni javni vrtci delujejo na podružnicah zgolj z enim oddelkom, na ta način pa lahko ponudbo predšolske vzgoje razširi tudi v manj naseljena podeželjska okolja, zato taki predlagani zakonski spremembi v celoti nasprotujejo.

Stagnacija predšolske vzgoje?

Združenje še poudarja, da delovanje in financiranje otrok v zasebnih vrtcih ne pomeni negospodarnega ravnanja z javnimi sredstvi, prej nasprotno. Po njihovem mnenju gre za političen zakon, ki v ospredje postavlja ideologijo.

Namesto, da bi se pogovarjali o tem, kako okrepiti delovanje tako zasebnih kot javnih vrtcev, je na mizi predlog, ki bo onemogočil delovanje zasebnih vrtcev in povzročil stagnacijo predšolske vzgoje, še menijo v združenju.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar