Ali bo Maribor dobil klavirske tipke kot prehod za pešce?

Predlog neobičajnega prehoda za pešce pred Konservatorijem za glasbo in balet. Vir: www.mariborsodeluj.si

Eden od zanimivih predlogov pri participativnem proračunu Mestne občine Maribor je predlog za prehod za pešce v obliki klavirskih tipk pred Konservatorijem za glasbo in balet. Pred konservatorijem imajo že klavir, prehod v obliki klavirskih tipk pa bi dodatno popestril prostor, hkrati pa s svojo podobo ne bi izstopal v taki meri, da ne bi služil svojemu prvotnemu namenu.

Njegovi predlagatelji so zapisali , da so “slikovne intervencije v javnem prostoru stroškovno zanemarljive malenkosti, ki imajo neizmerljiv učinek za kakovost življenja v mestu. Maribor že ima za sabo vsaj 1 poskus “neklasičnih” prehodov za pešce, ki so bili izbrisani zaradi neupoštevanj odlokov o prometni varnosti in signalizaciji. Čas je za nov predlog in nov poskus.” Ob tem se lahko spomnimo na eksperimentalno urejanje Koroške ceste pred leti, ko so na mestu prehodov za pešce narisali velike pike. Te so zaradi večje razlike od običajnih prehodov kasneje izbrisali.

Predlagatelji zdaj predstavljajo torej nov neobičajen prehod, ki pa zaradi dolgih belih črt, ki so enake kot pri običajnih prehodih, ne izstopa v taki meri, da bi bilo moteče. Pri tem izpostavljajo, da na fotografiji, ki so jo priložili predlogu, s svojo simulacijo ne predstavlja dejanskega prehoda niti dejanske lokacije, ki je nekaj metrov naprej, na mestu stalnega prehoda za pešce. Pravijo tudi, da bi prehod za pešce ohranil svojo osnovno namembnost ob upoštevanju vseh prometnih odlokov, nakazoval bi bližino Konservatorija za glasbo in balet ter postal prvi uradno potrjen (v dialogu z mestno oblastjo) relativno izviren prehod za pešce v Mariboru. Takšen, kot ga poznajo v drugih mestih, so zapisali na koncu predloga.

Oddaj komentar