Parlamentarna komisija za preiskavo nakupov zaščitne opreme začenja svoje delo

Parlament. Vir: Google maps

V Državnem zboru (DZ) bo danes delo začela preiskovalna komisija o nakupu zaščitne opreme. Komisijo je DZ odredil 14. julija na predlog vladne koalicije, v njej pa bodo ugotavljali morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij pri nakupu zaščitne opreme in ukrepih za zajezitev covida-19 od 1. februarja letos.

Komisija bo po pričakovanjih na prvi seji začrtala prihodnje delo. To se bo po napovedi predlagateljev nanašalo na preiskavo morebitne politične odgovornosti pri zagotavljanju zaščitne opreme ter ukrepov institucij in nosilcev javnih funkcij za zajezitev epidemije novega koronavirusa.

Odreditev preiskave o nabavah zaščitne opreme za epidemijo covida-19 sta sicer zahtevali tako koalicija kot opozicija. Ker pa je zakonodajno-pravna služba DZ ocenila, da DZ ne more ustanoviti dveh parlamentarnih komisij s tako sorodno vsebino, je bila ustanovljena le komisija na pobudo koalicije. Ta je s svojo pobudo namreč za nekaj ur prehitela opozicijo, ki je preiskavo napovedala po razkritjih v medijih o domnevnih nepravilnostih pri nabavi zaščitne in druge medicinske opreme.

Na predlog koalicije se bo komisija, ki jo bo vodila poslanka SDS Alenka Jeraj, v veliki meri posvetila obdobju pred nastopom vlade Janeza Janše, in sicer od 1. februarja. Trenutna vlada namreč trdi, da so jim predhodniki pod vodstvom Marjana Šarca iz LMŠ pustili prazna skladišča, koalicija pa Šarčevi vladi očita tudi nepravočasno ukrepanje za zaščito pred epidemijo.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar