VDC Polž Maribor s projektom “S teboj lahko” za možno pomoč za samostojno življenje

Varstveno delovni center (VDC) Polž Maribor skupaj s partnerji pripravlja projekt “S teboj lahko”, s katerim iščejo rešitve, kako omogočiti ljudem z različnimi invalidnostmi samostojno življenje. V praksi bodo na terenu ugotavljali, katero pomoč potrebujejo invalidi z različnimi potrebami, to pa bo kasneje pomagalo pri oblikovanju sistemskih rešitev.

Direktorica VDC Polž Jasmina Breznik je pri predstavitvi projekta “S teboj lahko” izpostavila, da so naredili pilotni projekt z idejo, da izboljšajo dostopnost do marsičesa, kar zdaj invalidom ni dostopno v enaki meri kot drugim, to se vidi že v tem, da ne morejo na vse prireditve, kamor si želijo, sami ali pa zaradi tega, ker nimajo v domačem okolju opore in podpore. Opozorila pa je tudi na take uporabnike storitev njihovega VDC Polž, ki sami sicer lahko živijo, a potrebujejo za določene aktivnosti pomoč, te pa zaenkrat še nimajo. In s projektom bi radi raziskali prav to, kdo so uporabniki, ki potrebujejo dodatno pomoč, katera je ta pomoč in kako vzpostaviti mrežo prostovoljcev, ki bi uporabnikom pomagali.

S projektom “S teboj lahko” pa želijo omogočiti prav tem ljudem enakopravno vključenost v družbo, tako da bodo lahko čim dlje ostali v domačem okolju, kjer bodo aktivni člani družbe. Sam projekt je ocenjen na 1,3 milijona evrov, pri tem so bili uspešni na javnem razpisu za sofinanciranje pilotnih projektov na področju razvoja in preizkušanja storitev socialnega vključevanja invalidov. Z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa so podpisali pogodbo o njegovem sofinanciranju. Trajal bo dve leti, vanj bodo vključili 53 posameznikov iz Maribora in okolice ter Zasavja, kjer jim bo pomagal VDC iz Zagorja. Za pomoč njim pa bodo usposobili približno 150 ljudi, ki bodo uporabnikom pomagali nekaj ur tedensko ali pa več časa.

Tanja Dular z ministrstva za delo je poudarila, da bodo s tem pilotnim projektom pridobili izkušnje na terenu, v praksi, tako da bodo nato glede na ugotovitve lahko oblikovali sistemsko rešitev na področju nudenja storitev socialnega vključevanja za čim bolj samostojno življenje.

Pomoč bodo nudili osebam z motnjami v duševnem razvoju, z avtističnimi motnjami, gluhim, slepim, ljudem z možgansko poškodbo ali okvaro in težje gibalno oviranim, skratka vsem, ki se zaradi svoje invalidnosti ne morejo v celoti vključevati v vse sfere družbe in življenja. Častni ambasador projekta pa je Varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki je izpostavil Konvencijo o pravicah invalidov in to, da je treba predrugačiti misli, da invalidi spadajo v institucije.

In prav spremljanje in nudenje konkretne pomoči, ki jo te osebe potrebujejo, prinaša nov pilotni projekt “S teboj lahko”.

Oddaj komentar