Prve aktivnosti mariborskega satelita v vesolju

Po tem, ko je bil satelit TRISAT v četrtek, 3. 9. 2020, ob približno 5:30 uri ločen od nosilne rakete VEGA VV16 se je na njem najprej vključil 30 minutni mehanizem odštevanja, ki je ob približno 6.00 uri zagnal napajalni podsistem satelita.

Napajalni podsistem satelita je naprej izvedel proceduro izmeta sončnih panelov in nadalje izmet antenskega sistema. Po uspešno izvedenih izmetih se je vključil še osnovni komunikacijski podsistem, ki je pričel oddajati osnovno telemetrijo v obliki svetilnega signala. Ob približno tej uri istega dne je bil signal iz satelita TRISAT tudi prvič sprejet na Zemlji z zemeljsko postajo v ZDA s strani člana Zveze radioamaterjev Slovenije.

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM so ob jutranjem in opoldanskem preletu sprejeli telemetrijo in opravili analizo stanja. Satelit je bil v nekoliko hladnem stanju, vendar še vedno v normalnem področju delovanja. Baterija se je zaradi postopkov izmeta izpraznila na okvirno 70 odstotkov kapacitete. Satelit je kazal stanje manjše rotacije in posledično so ob večernem preletu še istega dne iz laboratorija na fakulteti vključili podsistem za zaznavo in nadzor orientacije. Le-ta je na osnovi magnetnih senzorjev in magnetnih navornikov pričel s stabilizacijo satelita.

Naslednje dni so stanje satelita budno spremljali ob vsakem preletu in beležili telemetrijo. Stanje je pokazalo pozitiven odziv in tako so 8. 9. 2020 ob opoldanskem preletu vključili način sledenja soncu, pri katerem se za stabilizacijo in usmerjanje satelita proti soncu uporabljajo sončni senzorji in triosni vztrajniki. Sledijo faze vklopa računalnika na krovu.

Ob tej priložnosti se ekipa satelita TRISAT iskreno zahvaljuje Zvezi radioamaterjev Slovenije za izkazano podporo in pomoč.

Oddaj komentar