Mariborski podjetnik za okoli 6,7 milijonov oškodoval banko

Fotografija iz arhiva.

Mariborski kriminalisti so zaključili kriminalistično preiskavo s področja gospodarske kriminalitete. Ugotovili so, da je odgovorna oseba gospodarske družbe iz območja Maribora za okoli 6,7 milijonov evro z goljufijo oškodovala poslovno banko. Podjetniku grozi do pet let zapora.

Po prijavi poslovne banke, so kriminalisti preiskovali sledi gospodarske kriminalitete, sum storitve kaznivega dejanja Povzročitev stečaja z goljufijo ali nevestnim poslovanjem. Ugotovili so, da je osumljenec kot družbenik in direktor družbe z namenom, da ni bilo treba plačati obveznosti dejansko poslabšal premoženjsko stanje omenjene gospodarske družbe s tem, ko je v letu 2011 v celoti prenesel poslovanje prezadolžene gospodarske družbe na novoustanovljeno gospodarsko družbo.Tako z goljufijo dosegel, da osnovna (prezadolžena gospodarska družba) ni izpolnila svojih pogodbenih obveznosti, ki jih je imela na podlagi dveh posojilnih pogodb do poslovne banke, saj je bil zoper družbo v letu 2014 uveden stečajni postopek. S tem je bila banka oškodovana za cca. 6,7 milijona evrov.

Družbo je preimenoval
Družbeniki in direktor novoustanovljene družbe so medsebojno povezane osebe in so bili družbeniki tudi prvotne družbe. Na naklep za izogibanje terjatev in povzročitev stečaja kaže v tem primeru tudi poseben način preimenovanja gospodarske družbe. V predkazenskem postopku je bilo namreč ugotovljeno, da je odgovorna oseba gospodarske družbe pred stečajem spremenila ime družbe in pod novim imenom predlagala stečaj družbe. Odgovorna oseba nove gospodarske družbe, ki je v celoti prevzela poslovanje in tudi zaposlene, pa je samo 9 dni po stečaju ponovno “prevzela” staro ime gospodarske družbe, ki je zelo prepoznavno tudi vsem poslovnim partnerjem. Zaradi tega veliko poslovnih partnerjev sploh ni opazilo, da dejavnost odslej dejansko opravlja druga gospodarska družba in z njimi normalno poslujejo naprej.

Za kaznivo dejanje Povzročitev stečaja z goljufijo ali nevestnim poslovanjem po 226. členu Kazenskega zakonika je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do petih let.

Oddaj komentar