Maribor navdušil komisijo, odločali bodo v Bruslju

Maribor kandidira za evropsko mesto športa 2018. V preteklih treh dneh so si zato mesto, športne objekte ter infrastrukturo podrobno ogledali člani komisije Evropske zveze prestolnic in mest športa (ACES EUROPE). Danes pa so pred mediji povedali, da so presenečeni. “Zelo smo ponosni, da smo to tukaj odkrili”, je dejal Hugo Alonso, tajnik komisije ACES EUROPE.

Člani komisije so izrazili navdušenje nad delo(vanje)m v športu, predvsem pa nad podatkom, da je v Mariboru praktično polovica ljudi športno aktivnih, tako v amaterskem, rekreacijskem smislu kot tudi v smislu udejstvovanja v športnih klubih, društvih in profesionalnih smereh. Nenazadnje iz Maribora izhaja veliko svetovno znanih in uspešnih športnikov na različnih področjih.

Najprej Maribor, potem Bruselj
Predstavniki Mestne občine Maribor so v sodelovanju s Športno zvezo Maribor, Športnimi objekti Maribor, Zavodom za turizem Maribor – Pohorje in javnim podjetjem Marprom opravili z zadnjim korakom do pridobitve naziva Maribor – Evropsko mesto športa 2018. Danes se je zaključil obisk komisije ACES EUROPE, ki so si ogledali športno infrastrukturo in seznanili z aktivnostmi, ki jih Maribor izvaja na področju športa. Pri predstavitvi komisiji so izpostavili, da v zadnjih letih namenjajo veliko pozornosti vlaganju v športno infrastrukturo, promocijo športnega turizma ter podpori pri pridobivanju tujih športnih ekip na poletne priprave oziroma organizaciji evropskih in svetovnih prvenstev v mestu. Prav tako MO Maribor vsako leto sofinancira raznolike športne programe in vadbe športnih društev in zvez, Športni objekti pa zagotavljajo nemoteno vadbo v raznolikih športnih objektih. Maribor je znan po vrhunskih športnih ekipah in športnikih, ki so s svojimi uspehi dosegli vrhunske rezultate in veliko pripomogli pri promociji Maribora kot mesta, kjer so pogoji za odlično športno vadbo.

Športni vikend Maribor, Vir: Facebook Športni vikend Maribora

Gian Franco Lupattelli, predsednik ACES EUROPE, je poudaril, »da imamo dobro infrastrukturo, vrhunske profesionalne športnike, predvsem pa veliko aktivnih občanov, tako rekreativcev, kakor tudi profesionalcev. Dodal je še, da je Evropsko povprečje v mestih 3o % aktivnih občanov, medtem ko se lahko Maribor pohvali z več kot 50 % aktivnih občanov na kar smo lahko ponosni.” Pri izbiri kandidatov za naziv evropskega mesta športa sledijo sloganu “šport za vse”, ne samo za tiste, ki se z njim ukvarjajo profesionalnem smislu. V tej luči so zadovoljni, da je v Mariboru toliko raznovrstnih športnih programov in prireditev, nemenjenih širši in splošni javnosti.
Župan MO Maribor Andrej Fištravec je izpostavil, da “imamo kot mesto športa veliko za pokazat, še več pa za ponudit zato si bomo še naprej prizadevali namenjat sredstva za športne programe in dogodke, kot so različni zimski in poletni športni vikendi, in le te razširiti z namenom promocije športne vadbe med občani.« Komisija pa je na srečanju z mediji naznanila, da bomo o izbiri za naslov Maribor – Evropsko mesto športa 2018 obveščeni 18. septembra, ko bodo o prejemniku naziva odločali v Bruslju. Uradna podelitev priznanj in nazivov pa bo potekala v Evropskem parlamentu, 6. decembra.

Pristojni v Mariboru pa so se zavezali, da bodo v vmesnem času skupaj s pridruženimi partnerji pripravili podroben program športnih dogodkov v letu 2018 in promocijo kandidature doma in v tujini. “K sodelovanju bomo povabili športna društva, zveze, organizatorje športnih prireditev in izobraževanj ter vse ostale zainteresirane občane, da bi s skupnim sodelovanjem morebitni pridobljen naziv karseda maksimalno izkoristili“, so sporočili iz MO Maribor.

Oddaj komentar