VIDEO: Zavod za turizem Maribor-Pohorje z novo podobo turistične znamke

Včeraj so predstavili novo celostno grafično podobo turistične znamke Zavoda za turizem Maribor-Pohorje. Nova grafična podoba v črki O, ime Maribor skriva lupo, ki spodbuja k odkrivanju in doživetju mesta (Discover & Enjoy). Postopna prenova celostne podobe bo tekla vzporedno s kreiranjem zgodb za turiste s strani prebivalcev mesta, pa tudi s kampanjami na nacionalni ravni, kot je aktualna ‘Dva milijona razlogov, zakaj čutimo Slovenijo’.


Maribor postaja destinacija doživetij, kjer obiskovalci ustvarjajo čudovite spomine na slikovitih gričih, uživajo ob vrhunski hrani in vinu, plešejo v ritmu eksotične glasbe ter hkrati spoznavajo množicam skrite bisere Slovenije. To je bilo osnovno vodilo pri oblikovanju nove grafične podobe, ki je delo oglaševalske agencije Aritmija. Z novo komunikacijsko strategijo »Odkrij doživetja«, bo Maribor svoje obiskovalce vabil, da odkrijejo dih jemajoče razglede, povišan utrip mesta in križišča, kjer vse poti vodijo v pravo smer. Vzporedno z razvojem komunikacijske strategije je znamka doživela tudi vizualno prenovo.

Kot je dejal Goran Radinović, kreativni direktor oglaševalske agencije Aritmija, je prenovljen logotip grajen iz treh osnovnih enot, enostavne, a močne tipografije, simbola in okvirja. “V zapisu “Maribor” je na minuskuli “o” dodan diagonalni podaljšek – skupaj tvorita lupo, ki je simbol raziskovanja. Celoten napis obdaja okvir, ki je v obliki starega mestnega mostu. Slednji povezuje levo in desno stran destinacije, ki ju ločuje reka Drava, hkrati pa zrcali raznolikost, a povezanost destinacije,” pravi Radinović.

Maribor vedno bolj tranziten

Kot pravijo na Zavodu za turizem Maribor-Pohorje, Maribor postaja veliko več kot tranzitna destinacija, na kar vsako leto bolj kažejo tudi indeksi rasti števila gostov in števila nočitev. Število slednjih je v obdobju januar-avgust 2018 v primerjavi z enakim obdobjem lani poraslo za 30 odstotkov.

Naš cilj je z znamko goste izzvati v tolikšni meri, da jih spodbudimo k raziskovanju in odkrivanju mesta. Nova blagovna znamka se tudi navezuje na blagovno znamko Slovenije #IfeelSLOVENIA, ki pa se ji pridružuje #MYWAY (moja pot). Kot vemo, je Maribor predvsem mesto prijaznih in dostopnih ter komunikativnih ljudi. Da ga tako doživljajo turisti, je pokazala tudi raziskava, ki smo jo izvedli poleti. Ljudje so tisti, ki delajo mesto lepše in turiste spodbujajo k vrnitvi in doživljanju svojstvenega in neponovljivega,” pojasnjuje Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor –
Pohorje.

Predstavnica Slovenske turistične organizacije (STO) Livija Kovač Kostantinovič se strinja, da prenova grafične podobe in osvežitev destinacijske znamke Maribor pomeni zavedanje destinacije o velikem pomenu znamke pri povečanju prepoznavnosti, pozicioniranju in doseganju želene podobe destinacije med deležniki.

Hkrati ocenjuje, da je zgodba trženja nove destinacijske znamke obetajoča, saj turiste nagovarja z dejanji, ki so turistom blizu (npr. discover – razišči; enjoy – doživi). Nagovarja ga k potrošnji, obisku in aktivnemu raziskovanju njemu nepoznanih doživetij.

Oddaj komentar