Mariborska jesen s tradicionalnim Festivalom Stare trte

Trgatev Stare trte na Lentu, Vir: arhiv Lokalec.si

To nedeljo se s svečano trgatvijo najstarejše žlahtne trte na svetu pričenja Festival Stare trte. Z združevanjem vinsko-kulinarične, tradicionalne in lokalne ponudbe bodo polnili Lent in središče Maribora.

Mariborsko jesen že 17 let dopolnjuje Festival stare trte. V prvi vrsti je program namenjen turistični promociji – najstarejše trte na svetu in štajerskih vinarjev. “Ta naša trta je edinstvena, a se tega premalo zavedamo. Tako domačinom kot tujcem želimo s tem festivalom povedati, kakšno bogastvo imamo,” je na včerajšnji novinarski konferenci povedala direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje Doris Urbančič Windisch.
Festival, posvečen trti, se prične to nedeljo, 1. oktobra, z enaintrideseto svečano trgatvijo, ki se je bodo letos udeležili tudi znani glasbeniki. Med nastopajočimi so Darja Švajger, Maja Keuc in Edvin Fliser, med vabljenimi obiskovalci pa so predstavniki institucij, kjer imajo potomke Stare trte, kot je praški grad. “Maribor in Staro trto želimo ponesti preko meja in na tem graditi povezovanja in zgodbe,” je še pojasnila direktorica.
Verjamejo, da se bodo tako domačini in tuji turisti prepričali v kakovost. Kot običajno, bo eden od vrhuncev festivala tradicionalni splavarski krst. Ta bo po besedah predsednika Turističnega društva Maribor Zlatka Jesenika prirejajo že 33. leto in je ena najstarejših tradicionalnih prireditev v Mariboru. “Potekal bo pred Hišo Stare trte, saj so splavi med prvo in drugo svetovno vojno pristajali ravno na tem mestu,”  pravi Jesenik. Med starimi običaji, ki jih bodo predstavljali, je tudi kuha močnika, ki so si ga nekoč pripravljali na splavih.

Triintrideseti krst bo pred Hišo Stare trte. Sobota, 7. oktober, pa bo posebna tudi zaradi paradnih koncertov veteranskih godbenikov.

Festival Starte trte bo s takšnimi in podobnimi dogodki polnil mesto vse do t.i. štajerskega praznika – največjega martinovanja na prostem. 11. novembra ob 11.00 na Trgu Leona Štuklja.

Oddaj komentar