Ilka Štuhec osvojila mali kristalni globus v smuku

Ilka Štuhec je danes osvojila mali kristalni globus v smuku za zmago v posebnem seštevku kraljeve disciplini v svetovnem pokalu. Mariborčanka je smukaški globus osvojila na zadnjem smuku v sezoni v ameriškem Aspnu. Štuhčeva je osvojila še drugi mali globus, najboljša je tudi v alpski kombinaciji.

Edina, ki bi se lahko teoretično še nadejala smukaškega globusa, je bila Italijanka Sofia Goggia, ki pa se je na finalnem smuku uvrstila za Štuhčevo, kar je pomenilo le, da je Štuhčeva osvojila svoj še drugi mali globus.

Pred zadnjo smukaško preizkušnjo v sezoni si je najboljša Slovenka nabrala zalogo kar 97 točk. Da ji je smukaški globus pripadel, je torej morala osvojiti le štiri točke več od italijanske izzivalke, o čemer, glede na zelo prepričljivo vožnjo na zadnjem smuku v Aspnu, ni več nobenega dvoma.

Mariborčanka je najboljša smukačica v tej sezoni. Na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu je premagala vso konkurenco ter je osvojila naslov svetovne prvakinje v smuku, svojega prvega. V svetovnem pokalu pa je bila prav tako najbolj prepričljiva. Vodstvo je prevzela že takoj na začetku sezone, ko je osvojila zmago na treh uvodnih smukih, na obeh v Lake Louisu ter nato še v Val d’Iseru.

Štuhčeva je v Aspen pripotovala z izjemno statistiko, ko ni bila slabša od osmega mesta. V Zauchenseeju je bila peta, v Garmisch-Partenkirchnu osma, v Cortini d’Ampezzo in na olimpijski generalki v Jeongseonu je bila tretja.

Štuhčeva je postala komaj sedma smučarka v zgodovini, ki je v istem letu, ko je postala svetovna prvakinja osvojila še smukaški seštevek v svetovnem pokalu. Pred Štuhčevo je isti dosežek uspel šestim smukačicam. To so: Olga Pall leta 1968, Annemarie Moser-Pröll v letih 1974 in 1978, Michaela Figini leta 1985, Picabo Street leta 1996, Renate Götschl leta 1999 in Lindsey Vonn leta 2009.

Štuhčeva je postala šesta Slovenka z osvojenim malim kristalnim globusom, po Tini Maze, Špeli Pretnar, Roku Petroviču, Bojanu Križaju in Mateji Svet. Mazejeva je rekorderka s tremi zmagami v seštevku disciplin in eno zmago v skupnem seštevku.

Petrovič, Križaj in Pretnarjeva so osvojili slalomski seštevek v sezonah svetovnega pokala 1985/86, 1986/87 in 1999/00, Mateja Svet pa je dobila veleslalomski seštevek v sezoni 1987/88.

Mazejeva je vse svoje seštevke dobila v rekordni sezoni 2012/13, ko je dobila dva mala kristalna globusa veleslalomskega in superveleslalomskega ter veliki kristalni globus za skupno zmago, sezono pa je končala na vrhu tudi v seštevku kombinacije, a ni dobila globusa, ker ga v tej disciplini takrat niso podeljevali.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar