Ilka presenetila specialne olimpijce

FOTO: Facebook Specialci

Slovenska reprezentanca, ki je prejšnji teden na zimskih igrah specialne olimpijade v avstrijskem Schladmingu, Ramsauu in Gradcu osvojila 23 medalj, med njimi devet zlatih, je na današnjem sprejemu v Mariboru doživela prav posebno presenečenje. Obiskala jih je druga najboljša alpska smučarka sveta v minuli sezoni Ilka Štuhec.

Mariborska smučarka, ki je letos zablestela v svetovnem pokalu, je dobitnike medalj pozdravila in jim čestitala k olimpijskim uspehom, kakršnih niti sama doslej še ni vajena. Vzela si je tudi precej časa za fotografiranje z junaki specialne olimpijade. “Vsekakor se dnevno spopadajo z veliko večjimi izzivi kot vsi ostali. Veselje jih je gledati, kako uspešno tekmujejo, in za njih navijati, zato naj tako ostane tudi v prihodnje,” je bila nad številnimi medaljami navdušena Štuhčeva.

FOTO: Facebook Specialci
FOTO: Facebook Specialci

Na največjem zimskem tekmovanju za športnike z motnjami v duševnem razvoju na avstrijskem Štajerskem je skupaj nastopilo 18 slovenskih tekmovalcev, ki so poleg medalj osvojili tudi številne uvrstitve na vrhu svojih kategorij. Ob devetih zlatih medaljah so osvojili še osem srebrnih in šest bronastih.

Nad takšnim uspehom je bil navdušen tudi vodja slovenske odprave Ljubomir Miličević, ki sicer kot največji uspeh vidi že to, da so na tekmovanje šli in se vrnili zdravi. “Udeleženci teh tekmovanj morajo že preden gredo na olimpijado, premagati vse mogoče ovire,” pojasnjuje Miličević in dodaja, da so taka tekmovanja za njih velikega pomena, saj se na njih lahko dokažejo in primerjajo z vrstniki.

Vrhunska organizacija, vrhunski uspehi

Pohvalil je tudi organizacijo tekmovanja in celotno dogajanje v Schladmingu, kjer je bilo veliko nepopisnega veselja in sreče, posebej čustvene so bile razglasitve dobitnikov medalj. Olimpijade se je sicer skupaj udeležilo 2700 tekmovalcev iz 107 držav, ki so tekmovali v veliko različnih športnih panogah.

FOTO: Specialna olimpiada Slovenije
FOTO: Specialna olimpiada Slovenije

Gre za velikanski in verjetno zelo drag dogodek. Avstrijska televizija je na enem od svojih športnih kanalov celo prvič neposredno prenašala nekaj tekem, kar je za naše gibanje zelo velikega pomena,” je ocenil Miličević. Kot je dejal, za zdaj še ni znano, kje bo naslednje zimsko tekmovanje, bo pa poletni dogodek v Abu Dabiju.

Najuspešnejši slovenski udeleženec je bil smučarski tekač Peter Levanič, ki je osvojil dve zlati medalji na 500 metrov in v štafeti 4×1 kilometer, srebrn pa je bil v teku na en kilometer. S tremi medaljami se lahko pohvali tudi krpljar Bine Kolar, ki je zadnji dan tekmovanja osvojil zlato na 400 metrov, pred tem pa še srebrni medalji na 200 metrov in v štafeti 4×400 metrov.

VIR: lokalec.si

Oddaj komentar