AMZS za izvajanje tečajev prve pomoči v BiH zbral več kot 750 kompletov prve pomoči

Zbiranje paketov prve pomoči. Vir: Facebook AMZS

AMZS je na pobudo pripadnikov Slovenske vojske na mirovni misiji v Bosni in Hercegovini za tamkajšnje organizacije Rdečega križa, ki se soočajo s pomanjkanjem sanitetnega materiala pri izvajanju tečajev prve pomoči, zbral več kot 750 kompletov prve pomoči.

Gre za komplete, ki jim je potekel rok veljavnosti, večina pripomočkov pa je za izobraževalne namene še povsem uporabna. Na podlagi dobre slovenske prakse se je za zbiranje kompletov prve pomoči s pretečenim rokom veljavnosti odločila tudi Avto-moto zveza Republike Srbske. AMZS sicer pretečene komplete prve pomoči v svojih centrih po Sloveniji zbira že od leta 2018. Prevzema jih Rdeči križ Slovenije, ki jih uporablja za izpolnjevanje znanja ekip prve pomoči. Doslej je bilo zbranih že več kot 3500 starih kompletov.

Zbiranje paketov prve pomoči. Vir: Facebook, AMZS

Organizacije Rdečega križa v BiH te komplete uporabljajo za izobraževalne namene

AMZS je lani jeseni na pobudo Slovenske vojske oziroma njenih pripadnikov, ki delujejo na misiji v Bosni in Hercegovini EU EUFOR (European Union Force in BiH) Althea v okviru Skupine za spremljanje in povezavo (Liaison and Observation Team – LOT), zbiral komplete prve pomoči s pretečenim rokom veljavnosti za donacijo organizacijam Rdečega križa v desetih občinah severnega dela BiH, v katerih deluje. V AMZS centrih po Sloveniji je bilo zbranih več kot 750 kompletov, ki jih je slovenska hiša LOT delno razdelila že lani, večino pa januarja in februarja letos. Organizacije Rdečega križa v BiH te komplete uporabljajo za izobraževalne namene, in sicer pri izobraževanju voznikov na tečajih prve pomoči. Kot je povedal predstavnik LOT major Peter Zvonc, so bile prostovoljne organizacije izredno zadovoljne s prejetimi pripomočki za usposabljanje, saj se pri teh aktivnostih soočajo z velikim pomanjkanjem sanitetnega materiala. Še posebej pa ga veseli, »da se je na podlagi dobre prakse zbiranja kompletov prve pomoči s pretečenim rokom veljavnosti v Sloveniji za tovrstno pobudo odločila avto-moto zveza Republike Srbske. Tudi s tem slovenska hiša LOT prispeva k uresničevanju osnovnega poslanstva misije EUFOR, ki je predvsem v podpori tamkajšnjim oblastem in institucijam pri vzdrževanju varnega in stabilnega okolja.«

V AMZS centrih doslej zbranih že več kot 3500 starih kompletov prve pomoči

AMZS komplete prve pomoči s pretečenim rokom veljavnosti v svojih centrih po Sloveniji zbira že četrto leto, prevzema pa jih Rdeči križ Slovenije, ki pripomočke iz kompleta prav tako uporablja v izobraževalne namene. Skupaj s kompleti, ki so bili podarjeni v BiH, je bilo doslej zbranih že več kot 3500 kompletov, ki bi sicer morda končali med odpadki, z nadaljnjo uporabo pa jim je vdihnjeno novo življenje, s čimer se prispeva tudi k varovanju okolja. »Ko smo v AMZS v sodelovanju z zdravstvene fakulteto Univerze v Ljubljani leta 2018 uresničili idejo o zbiranju starih kompletov prve pomoči oziroma projektu ŽIV-KO: novo življenje starega kompleta prve pomoči, se nismo nadejali, da bo imela pobuda v javnosti tako pozitiven odziv, še manj pa, da jo bomo uspeli razširiti čez meje Slovenije. Zato smo še toliko bolj hvaležni predstavnikom Slovenske vojske, ki so projektu poleg okoljske dodali še humanitarno noto. V AMZS bomo projekt kot primer dobre prakse predstavili tudi našim partnerskim avtomobilskim klubom pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA,« je zadovoljen generalni sekretar Avto-moto zveze mag. Jure Kostanjšek, ki se ob tej priložnosti tudi zahvaljuje vsem, ki so pretečeni komplet prve pomoči podarili za dober namen.

AMZS nadaljuje zbiranje kompletov prve pomoči s pretečenim rokom veljavnosti

V Sloveniji vsako leto poteče veljavnost približno 280.000 kompletom za prvo pomoč, mnogi uporabniki pa ne vedo, kaj po tem obdobju z njimi narediti. Kdor torej ima doma oziroma v avtu komplet prve pomoči s pretečenim rokom veljavnosti, naj ga prinese v najbližji AMZS center, kjer bodo zbrane komplete še naprej prevzemale območne enote Rdečega križa Slovenije. Svoje znanje namreč nenehno izpopolnjuje več kot sto ekip prve pomoči Rdečega križa Slovenije in tudi več kot 160 osnovnošolskih ekip prve pomoči, za kar med drugim uporabljajo tudi material iz zbranih kompletov prve pomoči s pretečenim rokom veljavnosti in na ta način prispevajo k varovanju okolja.

Oddaj komentar