Tonin v Mariboru: NSi je stranka za vse ljudi, ki v ospredje postavlja človeka

Matej Tonin. Vir: NSi

Okoli 500 delegatov NSi je na včerajšnjemm programskem kongresu potrdilo prenovljeni temeljni program stranke, ki človeku daje prednost pred državo in kapitalom, stranko pa umešča na politično sredino. Prvak NSi Matej Tonin je v kongresnem nagovoru med drugim poudaril potrebo po reformah v zdravstvu in pravosodju.

Tonin je v nagovoru krščanske demokrate opredelil kot sredino tako po vrednotah kot po načinu delovanja. Aktualno vladajočo politiko pa je opisal kot “vladno tragikomedijo”, ob kateri “človek ne ve, ali bi se smejal ali jokal”.

V Sloveniji se po njegovih besedah trenutno soočamo z dvema pogledoma, ki se jima v Novi Sloveniji odločno zoperstavljajo. Na eni strani je tu radikalna levica, na drugi pa podivjani kapitalizem. Skrivnost uspeha države je po njegovem mnenju v pravem ravnotežju med socialnim in tržnim principom.

Tonin je bil kritičen do javnega zdravstva. Kot je poudaril, je treba vzpostaviti sistem, v katerem bomo vsi državljani koristili razpoložljive kapacitete, in ne zgolj tisti, ki imajo denar.

Prav tako si v NSi prizadevajo za reformo pravosodja. Tonin se je obregnil ob več let trajajoče sodne postopke brez epiloga, zastaranja, procesne napake in založene oporoke.

Naslovil je tudi vprašanje migracij, ki mora biti vprašanje skupne evropske politike, obenem pa se je zavzel za okrepitev slovenske policije, zlasti pa vojske, ki “nam danes razpada pri živem telesu”. Ker Hrvaška svojih meja nima pod nadzorom, pa po Toninovi oceni tudi še ni pripravljena na vstop v schengensko območje.

Prav tako je bil Tonin izjemno kritičen do “blokade civilnega nadzora” nad obveščevalnimi službami in izključitev opozicije iz Sveta za nacionalno varnost.

Dotaknil se je tudi podnebnih sprememb, ki po njegovih besedah “terjajo skupne akcije”. “Težko poslušam tiste, ki zanikajo globalno segrevanje,” je pripomnil.

V izjavi za medije po kongresnem nagovoru je Tonin še dodal, da so se kot stranka o sodelovanju sposobni pogovarjati z vsemi – z levimi in desnimi. Kot je dejal, se “stvari v državi spreminjajo v vladi, ne v opoziciji”. Želijo pa si vlade, v kateri bi lahko uresničili večino svojega programa. Ponovil pa je, da NSi v aktualno vlado ne bo vstopila in da z njo ne bo podpisovala nobenega sporazuma.

Še pred Toninom sta zbrane nagovorila vodja poslanske skupine Jožef Horvat in evropska poslanka Ljudmila Novak. Po Horvatovih besedah je napačno prepričanje, da sta si konservativnost in progresivnost nasprotna. “Prenovljeni program NSi je dokaz, da je krščanska demokracija politični program za prihodnost Slovenije,” je povedal.

Novakova je poudarila, da so pripravljeni sodelovati z vsemi, ki hočejo dobro. “V Evropski uniji in žal tudi v Sloveniji gredo mnoge stranke v skrajnosti, populizem, ščuvajo ljudi in napeljujejo k razdoru. To pa ni dobro ne za Slovenijo ne za Evropsko unijo in takšne moramo odklanjati, ne glede na to, s katere strani prihajajo,” je dejala.

Program je sicer na kongresu predstavil podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak, ki je tudi vodil njegovo pripravo. Kljub posodobitvi programa NSi po njegovih besedah ni spreminjala svoje temeljne smeri. “Smo in ostajamo krščanski demokrati. Gre namreč za univerzalne vrednote in načela, ki so temelj naše zahodnoevropske družbe,” je povedal.

Kot je pojasnil, želijo državo “graditi na vrednotah, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, pravičnost in varnost, kakor tudi na načelih enakopravnosti, subsidiarnosti, solidarnosti in odgovornosti”.

V prenovljenem programu je NSi opredeljena kot politična sredina, program pa poudarja tudi spoštovanje razlik med ljudmi. Opredeljuje nedotakljivost človekovega dostojanstva. V NSi človeško življenje želijo varovati od spočetja do naravne smrti. Ustvariti želijo družbo, ki je prijazna do družin in v kateri so otroci dobrodošli.

V programu so opredelili pet izzivov našega časa. To so ustvarjalnost, družina in družba, okolje in življenjski prostor, varna in zanesljiva država ter zaupanja vredna Slovenija.

V kontekstu ustvarjalnosti si bodo v NSi prizadevali za dober in delujoč vzgojno-izobraževalni sistem. Delo se mora splačati in vsak, ki dela polni delovni čas, mora zaslužiti najmanj toliko, da lahko živi dostojno življenje. Zagovarjajo pravično obdavčitev, prav tako je cilj stranke, da je Slovenija na strani zmagovalcev digitalne revolucije.

Med prioritetami programa so tudi reševanje stanovanjske problematike, varovanje okolja, močna infrastruktura, ohranjanje podeželja, pravna varnost, dostojna pokojnina in dostopnost zdravstvene oskrbe. Državne meje je treba varovati in nadzirati ter preprečevati ilegalne migracije, je navedeno v programu.

Izražajo podporo pripadnikom varnostnih sil. Po mnenju NSi policija in vojska za nadaljnje zagotavljanje varnosti potrebujeta stabilen pritok kadra, ustrezno financiranje, sodobno opremo in ustrezne pravne podlage.

Podpirajo ustanovitev pokrajin in skladen regionalni razvoj. Borijo pa se proti vsem oblikam političnega in verskega ekstremizma.

Kongres NSi je prenovljeni program sprejel z veliko večino, prav tako tudi sklep o pripojitvi stranke Reset k NSi.

Današnjega kongresa NSi v Mariboru se je udeležilo okoli 500 delegatov ter med 100 in 200 drugih članov in simpatizerjev stranke. Stranka ima sicer po oceni glavnega tajnika NSi Roberta Ilca trenutno okoli 9500 članov.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar