Mariborski mestni svetniki v tretje podprli spremebo statuta za četrto podžupanjo

4. redna seja MOM

Mariborski mestni svetniki, ki so pred začetkom včerajšnje redne seje soglasno obsodili nedeljski napad na sodnico tamkajšnjega okrožnega sodišča Danielo Ružič, so v tretjem poskusu le podprli spremembo statuta mestne občine in tako županu Saši Arsenoviču omogočili imenovanje še četrte podžupanje. To bo postala svetnica SD Alenka Iskra.

Mariborska občina že ima tri podžupane, Sama Petra Medveda in Gregorja Reichenberga z Arsenovičeve liste ter Heleno Kujundžić Lukaček z liste SMC. Ker je statut doslej dovoljeval največ tri, se je župan trudil za spremembe statuta, a mu ni uspelo niti na prejšnji niti na dopisni seji. Iskra bo prevzela del nalog, ki jih zdaj opravlja Kujundžić Lukačkova.

Tokrat veliko razprav na to temo ni bilo, je pa vodja svetniške skupine prejšnjega župana Saša Pelko izrazil upanje, da bo imenovanje podžupanje iz vrst SD pomagalo njenega strankarskega kolega na ministrstvu za kulturo prepričati v pomoč države pri reševanju prostorske problematike Mariborske knjižnice.

Njegova lista je zato predlagano spremembo statuta podprla, bolj zadržani pri tem pa so bili v Listi Franca Kanglerja – NLS. Kot je povedal svetnik Milan Mikl, se Mariboru ne obeta nič dobrega, če bo njegov razvoj odvisen od strankarske pripadnosti in lahko šele na takšen način pride do tistega, kar mu tako ali tako pripada.

Mestni svet se je danes med drugim seznanil tudi s strateško karto hrupa mestne občine. Slednja bo podlaga za pripravo operativnega načrta in nato konkretnih ukrepov za zmanjšanje hrupa v štajerski prestolnici.

Kot je povedal Janez Drev iz podjetja Epi Spektrum, ki je omenjeno karto tudi pripravljal, je glede na veljavne mejne vrednosti zaradi hrupa v mestu ponoči preobremenjenih 20.000 prebivalcev, v celodnevnem obdobju pa 16.000.

Med glavnimi povzročitelji hrupa je po Drevovih besedah promet, zato so najbolj obremenjeni prebivalci ob cestah in železnici. Slednja se v Mariboru že posodablja, ceste pa ostajajo problem, pri čemer je glavna težava v tem, da mesto nima obvoznice, zato se tudi tranzit vali skozi mesto.

Znotraj mesta želijo stanje spremeniti med drugim z omejitvijo prometa na Koroški cesti, prepovedjo parkiranja turističnih avtobusov v starem mestnem jedru ter omejevanjem gibanja medkrajevnih javnih avtobusov skozi center. Vsaj slednje je mestni svet danes prav tako že potrdil.

Sicer pa so mestni svetniki podprli še prodajo 14,5-odstotnega deleža mestne občine v avtobusnem podjetju Arriva, za kar bo iztržila 1,6 milijona evrov, Marpromu pa so s potrditvijo rebalansa proračuna odobrili najem novega skoraj milijon evrov visokega kredita.

Kot je pojasnil direktor družbe Bernard Majhenič, bodo za zagotavljanje tekoče likvidnosti najeli 850.000 evrov dolgoročnega bančnega posojila, za leto dni pa bodo hkrati za 100.000 evrov na računu povečali limit.

Mestni svet je potrdil še letošnji finančni načrt medobčinskega stanovanjskega sklada. Ker sklad po navodilu mestne občine letos ne bo obnavljal objekta na Šentiljski cesti, kjer bi pridobil sedem stanovanj, ter tudi ne bo prodal nekaterih odsluženih stanovanj, bo poslovno leto zaključil z nekaj več kot 300.000 evrov minusa.

Na predlog župana pa so svetniki prižgali zeleno luč za nakup zemljišča v mestni četrti Pobrežje, ki je zdaj v lasti DUTB. Mariborska občina bo tako lahko oddala zavezujočo ponudbo za največ 1,1 milijona evrov, zemljišče pa bi namenili za namensko stanovanjsko gradnjo.

Svetniki so zaradi odstopa dosedanjega varuha bolnikovih pravic Franceta Prosnika na ta položaj imenovali Lidijo Breznik, ki je bila izbrana med dvema prijavljenima kandidatoma in bo naloge opravljala nepoklicno.

Trenutni prvi mož Policijske uprave Maribor Rafael Viltužnik je mestnemu svetu predstavil lanske varnostne razmere v mestu in jih ocenil kot ugodne ter stabilne.

Mariborske mestne svetnika nova razprava čaka že v sredo, ko bodo na izredni seji v prvem branju razpravljali o ustanovitvi holdinga javnih podjetij.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar