V Ljudskem vrtu otrokom na zanimiv način predstavljena problematika sovražnega govora

FOTO: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

V sklopu družbeno odgovorne kampanje Prve lige Telemach »Štej do 11«, je bila otrokom na njim prilagojen in zanimiv način predstavljena problematika sovražnega govora tako na igrišču kot izven njega. V novih VIP prostorih, pod tribuno Marcos Tavares v Ljudskem vrtu so se otroci na interaktiven način spoznali s problematiko, da se bodo znali v primeru sovražnega govora ustrezno odzivati in reagirati.

Prisotne je pozdravila ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh: »Nedavno smo tudi na ministrstvu pripravili kampanjo za ozaveščanje o nesprejemljivosti sovražnega govora, ki je v zadnjih letih v Sloveniji doživel velik porast na družbenih omrežjih in na spletu. Pogosto se zdi, kot da ljudje tam tekmujejo, kdo bo našel bolj surove in žaljive besede. Našo kampanjo smo naslovili Ugrizni se v sovražni jezik. Naslova obeh kampanj sta sorodna. Preštej do 11, preden bi naredil neumnost in krivico, morda celo nehote; raje se ugrizni v jezik, kot da bi z njim povzročil nepopravljivo škodo drugim. S kampanjo Ugrizni se v sovražni jezik smo dosegli velik uspeh. Na družbenih omrežij je kampanja dosegla skoraj 350 tisoč ljudi.«

Opomnila je še, da podobno, kot pri športu, je tudi pri sovražnem govoru. Ne uporabljamo žaljivih besed, poniževanj in grobosti vsi, ki smo aktivni na družbenih omrežjih ali na tribunah. Res pa je, da so tisti, ki jih uporabljajo, običajno veliko bolj glasni. A pomembno je, da vemo, da v prizadevanjih za boljše odnose med ljudmi nismo sami.

Po uvodnih pozdravih je predstavnik Tom telefona otroke poučil o tem, kako varno in odgovorno uporabljati internet ter mobilne naprave. Danes že prav vsak izmed nas uporablja internet. In tako je tudi prav vsak izmed nas že kdaj naletel na sovražni govor v digitalnem okolju. Kaj pa lahko storimo, če smo sami žrtev sovražnega govora na spletu? Kako sovražni govor prepoznamo in na kaj moramo biti pozorni, da sami ne postanemo ustvarjalec sovražnega govora? Na koga se lahko obrnemo? To je le nekaj vprašanj, na katera so otroci skupaj z vodjo delavnice iskali odgovore.

Alenka Vidic Praprotnik, komunikacijska strokovnjakinja v podjetju o28 komunikacijska skupina, je nato otroke popeljala skozi primere sovražnega govora v športu, kar jim bo pomagalo pri prepoznavi le-tega v svojem življenju. Skozi praktične primere se je otroke z nasveti in priporočili pripravilo na realno situacijo, katere del so lahko – ali kot žrtev ali kot opazovalec sovražnega govora.

Luka Jelovčan, varnostni analitik s podjetja SGB pa je navzoče na koncu poučil še o pravilnem delovanju z lastnimi podatki na spletu, jih opozoril na nevarnosti izpostavljenosti na spletu in jim tako pomagal, da jih njihov digitalni odtis v prihodnosti ne bo izpostavil nevarnostim.

Čeprav so delavnice v prvi vrsti namenjene otrokom, pa se lahko iz vsebin veliko naučijo tudi trenerji in starši, ki lahko naučeno potem otrokom pomagajo prenesti tudi v njihov vsakdan.

Ministrica je tako dogodek zaokrožila z naslednjo mislijo: »Ne delam si iluzij, da bomo sovražni govor, nestrpnost, nasilno obnašanje in poniževanje izkoreninili čez noč. Nenazadnje si odrasli že stoletja ponavljamo zlato pravilo »ne stori drugemu tega, kar ne želiš, da drugi storijo tebi«, pa tega še vedno ne jemljemo resno. Ampak delamo pa korake v pravo smer. Želim vam čim več uspeha na igriščih in družbenih omrežjih ter v javnih debatah. Če boste pri tem potrebovali mojo pomoč, lahko kadarkoli računate nanjo.«

Oddaj komentar