Letos bodo na poti v Afriko spremljali tri štorkljine mladiče

Vir: Pixabay.com

Družba Elektro Ljubljana v sodelovanju z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) tudi letos izvaja naravovarstveni projekt Leti, leti štorklja. Tako so zagotovili, da bo na poti v Afriko mogoče spremljati tri štorkljine mladiče, ki so jih poimenovali Lola, Oto in Čarli.

V okviru projekta so letos s telemetrijskimi napravami opremili tri mladiče iz istega gnezda na Barju. Tako bo prvič mogoče na poti v Afriko spremljati selitev celega zaroda, so v Elektru Ljubljana navedli v sporočilu za javnost.

Mladiči so v tem tednu že zapustili gnezda. Lola in Oto sta tudi že začela potovanje, trenutno letita proti Bolgariji, pri čemer sta sicer poletela skupaj, a se nato ločila in je tako Lola na poti pred Otom. Tretji mladič, Čarli, je trenutno še v Sloveniji. Najverjetneje zbira svojo skupino ptic, s katerimi se bo podal na pot, so pojasnili.

Radovedneži lahko potovanje štorkelj spremljajo na interaktivnem zemljevidu.

Že lani so v okviru projekta s telemetrijskima napravama opremili dve štorklji z Ljubljanskega barja, Srečka in Belo. Srečko je sicer potovanje žalostno zaključil v Tuniziji, kjer se je najverjetneje zapletel v plastično vrečko in poginil. Belo, za katero je že več kot 13.000 kilometrov poti, pa še spremljajo. Trenutno se nahaja v vzhodni Afriki, kjer je že daljši čas na območju brez signala, zato njena točna lokacija ni znana, so dodali.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar