ZPM Maribor prireja Počitnice s prijatelji

Vir: ZPM Maribor

ZPM bo med 29. junija do 31. avgusta priredila popočitniške dejavnosti pod sloganom Počitnice s prijatelji 2020.

Poletne počitnice predstavljajo otrokom in mladostnikom težko pričakovan čas po napornem šolskem letu. V običajnih časih je zagotovo tako. Menim, da je letos zelo podobno, morda še bolj pomembno. Kljub dolgemu bivanju doma oz. ravno zaradi tega. Šolanje na daljavo je terjalo svoj davek – predvsem v smislu kakovostnega preživljanja prostega časa in najpomembneje, zaradi pomanjkanja druženja z vrstniki, prijatelji. Zahtevalo je drugačne napore, povzročalo različne stiske in upočasnilo telo. Čas je, da to spremenimo in nadomestimo v počitnicah,” je povedala precednica ZPM Nina Babič.

“Na najobsežnejši program Zveze prijateljev mladine Maribor se torej intenzivno pripravljamo, ne glede na to, kaj nam utegne prinesti epidemiološka prihodnost. Prijave za letovanja sprejemamo že od konca maja in zasedene so že tri izmene v Vzgojno-izobraževalnem in rekreacijskem centru (VIRC) v Poreču in prva izmena v Domu Miloša Zidanška (DMZ) na Pohorju. Do danes smo prejeli skupno več kot 1.200 prijav,” so še dodali na ZPS.

Tokrat pa vas želijo posebej informirati o bogatem dnevnem počitniškem programu, od 29. junija do 31. avgusta, v Domu ustvarjalnosti mladih (DUM) Maribor.

POČITNIŠKO VARSTVO
V počitniško varstvo se lahko vključijo otroci od zaključenega 1. do 5. razreda osnovne šole in imajo stalno bivališče na območju Mestne občine Maribor, v primeru prostih mest pa tudi otroci iz drugih občin, prispevek staršev pa je v tem primeru višji. Otroka je možno prijaviti samo za ves teden in za največ dva tedna, le v primeru prostih mest tudi več. Prispevek staršev za varstvo, ki vključuje tematske izlete po programu in ustvarjalne delavnice, malico in kosilo, je 30,00 eur, prispevek staršev za varstvo s sredinim izletom, kjer je dodatno vključen celodnevni sredin izlet, pa 45,00 eur.

BREZPLAČNE DELAVNICE IN IZLETI
Vsak dan bo na voljo delavnica/igralnica v dveh terminih, od 8.00 do 12.00 in od 12.00 do 16.00, in deset večdnevnih tematskih delavnic v okviru vsebin Večgeneracijskega centra Štajerska – delavnice naravne kozmetike, kuhanja, šivanja in kvačkanja, lončarska in lesarska delavnica, fotografska in gledališka delavnica. Z naravoslovnimi in senzoričnimi delavnicami ter delavnicami ponovne uporabe bomo dva vikenda v juliju in zadnji teden v avgustu sodelovali tudi v Mestnem parku v okviru Art kampa oz. Festivala Lent.

Ponujamo tudi kar 54 tematski izletov, katerih posebnost so letos četrtkovi rajzefirbčni četrtki in na zadnji dan počitnic obisk koruznega labirinta, brez kopanja na Mariborskem otoku pa si počitnic več niti ne znamo predstavljati.

SREDINI IZLETI
Vsako leto so zelo priljubljeni celodnevni sredini izleti, ki so sicer vključeni v varstvo s sredinim izletom, do zapolnitve mest pa se lahko prijavijo tudi vsi ostali. Tokrat se ne bomo odpravljali prav daleč, a zanimivih in zabavnih doživetij ne bo manjkalo – park prostoživečih živali, gozdne učne poti, pustolovski in doživljajski park, pot nad krošnjami dreves, kopanje … Doplačilo za posamezni izlet je 25,00 eur.

BREZPLAČNE DELAVNICE ZA MLADE
V okviru vsebin Mladinskega centra DUM smo pripravili sklop sedmih večdnevnih delavnic za mlade od 15. leta dalje. Tiste, ki se želijo naučiti šivanja in dizajniranja vabimo na delavnici Redesign – foteljeva nova oblačila in delavnico Vrečka Srečka, ki je povezana z akcijo šivanja vrečk za večkratno uporabo, ki smo jo sprožili na Dan Zemlje in bo trajala do 31. avgusta. Poletna šola fotografije, impo gledališče, Forum teater, filmski studio in delavnice naravne kozmetike pa so še druge vsebine med katerimi lahko mladi izbirajo.

PRILETI NA POHORJE!
Tedenski počitniški program je novost letošnjih počitnic, odvijal pa se bo na Domu Miloša Zidanška, kamor se bomo vsak dan odpravili z gondolo na vrh in peš do doma. Namenjen je mladim od 12. do 15. leta starosti. Vključuje naravoslovne in športne vsebine, kot so delavnice v naravi, gradnjo bivaka, orientacijski tek, piknik ob tabornem ognju, pohodništvo, gozdne učne poti, plezanje, lokostrelstvo … ter malico in kosilo. Program poteka v dveh terminih, od 6. do 10. 7. in od 10. do 14. 8., možno pa se je prijaviti le za ves teden. Prispevek za tedenski program za mlade s stalnim bivališčem v Mestni občini Maribor je 65,00 eur, vključijo pa se lahko tudi mladi iz drugih občin, vendar je prispevek v tem primeru višji.

Na vse počitniške dejavnosti je zaradi omejenega števila udeležencev OBVEZNA PREDHODNA PRIJAVA, vse ostale podrobnosti glede vsebin in prijav so objavljene na naši spletni strani – – POČITNICE S PRIJATELJI 2020, za dodatna vprašanja pa smo na voljo.

Oddaj komentar