Zapleta se pri razpisnem postopku za negovalno bolnišnico na Pohorju

FOTO: Pixabay.com

V UKC Maribor se po pisanju portala Necenzurirano zapleta pri projektu nove negovalne bolnišnice na Pohorju. Vodstvo zavoda je izbralo najugodnejšega ponudnika, ministrstvo za zdravje pa to odločitev razveljavilo in posel zaupalo najdražjemu. Na ministrstvu zadeve za STA niso komentirali, v UKC pa napovedali začetek del takoj po podpisu pogodbe.

Kot poroča portal, je medtem že razrešeni direktor urada za investicije v zdravstvu Aleš Šabeder, sicer tudi predsednik sveta zavoda Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, le dva dni pred razrešitvijo podpisal odločitev, zaradi katere naj bi bil eden največjih letošnjih projektov zavoda, ki predvideva ureditev negovalne bolnišnice s 56 posteljami v dislociranih prostorih nekdanjega oddelka za pljučne bolezni, dražji za več kot štiri milijone evrov.

Napovedana pritožba, ki bo postopek še dodatno zavlekla

Kot je razvidno s portala javnih naročil, je UKC Maribor po nekaj zapletih v začetku junija za izvedbo gradbenih del izbral podjetje Makro 5 Gradnje, ki bi zahtevana dela skupaj z davkom na dodano vrednost (DDV) opravilo za 10,7 milijona evrov. Zaradi časovne stiske bi moralo podjetje dela začeti takoj, kar pa se ni zgodilo, saj je tik pred iztekom roka ministrstvo razveljavilo sklep o izbiri zaradi sumov, da izbrani gradbinec ne izpolnjuje razpisnih pogojev.

Prejšnji teden so pristojni na ministrstvu z novim sklepom javno naročilo oddali najdražjemu ponudniku – konzorciju družb Pomgrad, VG5 in GIC Gradnje, ki pa naj bi dela opravilo za 15 milijonov evrov (z DDV), kar je za 40 odstotkov višja cena od prvotne in le za 300.000 evrov pod s strani ministrstva ocenjeno vrednostjo projekta. V podjetju Makro 5 Gradnje so po pisanju portala že napovedali pritožbo, s tem pa se bo postopek še dodatno zavlekel.

Za razveljavitev prvotne odločitve so se na ministrstvu odločili, ker naj bi prišlo do nepravilnosti pri 314.000 evrov vredni opremi kuhinje, ki bi jo kot nominirani podizvajalec zagotovilo podjetje Sistem-Pro. Iz dokumentacije je razvidno, ta ni v skladu z želeno ravnijo oziroma kakovostjo proizvoda.

Kljub temu pa do posla ni prišel drugi najugodnejši ponudnik – konzorcij podjetij Medicoengineering in Lesnina MG Oprema, ki je bil za milijon evrov cenejši od Pomgrada, saj so pri preverjanju ponudbe ugotovili, da ne izpolnjuje razpisnih pogojev.

Ker je razpisni postopek še v teku, na zdravstvenem ministrstvu zadeve za STA niso želeli komentirati. Podobno redkobesedni so bili v UKC Maribor, kjer so za STA le pojasnili, da je bilo javno naročilo 26. julija oddano najugodnejšemu ponudniku, odločitev pa še ni pravnomočna. Ob tem so napovedali, da bodo dela začeli takoj po podpisu pogodbe.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar