Zagovarjajo profesorico, ki dela kljub prepovedi na dveh šolah

Danes dopoldne je bil pred Srednjo šolo za oblikovanje Maribor manjši protestni shod, na katerem je bilo približno 30 oseb, ki so se zbrale v podporo profesorici te šole Cvetki Hojnik. To je na sestanek poklicala ravnateljica šole Nadja Jager Popovič. Profesorica, čeprav nima dovoljenja za izvajanje pouka na drugi šoli, to še vedno dela. Ker je s tem kršila pogodbo o delu, jo je ravnateljica poklicala na sestanek, na katerega je prišla Hojnikova z odvetnikom. Protestniki pa so se zbrali, čeprav mnogi med njimi niso vedeli, v čem je sploh jabolko spora med profesorico in vodstvom šole.

Profesorica Cvetka Hojnik s cirka 3000 EUR mesečnega prihodka predstavlja za SVIZ socialno ogroženo osebo

Profesorica Cvetka Hojnik je zaposlena na Srednji šoli za oblikovanje Maribor, kot samostojna podjetnica pa opravlja izobraževanje tudi na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota. Glede na podatke na Erarju  dobi za opravljeno delo na murskosoboški srednji šoli mesečno od dobrih tisoč evrov do približno 1.500 evrov, z delom na dveh šolah v Mariboru pa plačo v približno istem znesku. Tako dobi mesečno približno 3.000 evrov. Ravnateljica SŠOM Nadja Jager Popovič pa zaradi zahtev po dobro opravljenem delu brez konkurenčnega dela drugod zahteva, da se profesorica odloči, ali bo delala za SŠOM ali drugod. Zagotovo s takimi mesečnimi dohodki ne gre za socialni problem. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, ki je danes z udeležbo na protestu, tam je bil namreč tudi Boris Radosavljevič, pa na svoji spletni strani piše, da bodo profesorico branili z vsemi sredstvi – a zagotovo ne gre za reševanje njenega eksistenčnega problema, če bi dobila odpoved na tej šoli, saj bi v vsakem primeru dobivala mesečno še vedno okrog 1.500 evrov.

Podatki o dohodkih Cvetke Hojnik od Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota. Vir: ERAR

Protestniki ne vedo razlogov in podrobnosti spora

Med približno 30 protestniki, med katerimi so bili predstavniki Iniciative Mestni zbor (IMZ), nekdanji zaposleni profesor na tej šoli Dejan Paska, predstavnik sindikata Boris Radosavljevič, nekaj učiteljic iz drugih šol ter 10 do 15 dijakinj srednje oblikovne šole, ni bilo veliko tistih, ki bi vedeli, kakšno je jabolko spora. Tako tudi ne Tina Podbevšek, nekdanja profesorica na tej šoli, ki je osem mesecev nadomeščala drugo profesorico, nato pa odšla drugam. Povedala je, da se je med svojim delom dobro razumela z ravnateljico in drugimi zaposlenimi, da pa zdaj podpira profesorico Hojnikovo, ni pa vedela razlogov in podrobnosti spora.

Res, gre za službo, za delovno razmerje, za katerega pa je treba upoštevati pogodbo in določila v njej. Na protestu tako rekoč ni bilo učiteljskega zbora s te šole. Bilo pa je nekaj dijakinj, ki prav tako niso vedele podrobnosti spora.

Na dveh straneh, a za mirno rešitev spora

Po sestanku profesorice in ravnateljice pa je profesoričin odvetnik Dino Bauk povedal, da sta se obe strani pogovorili in seznanili s pogoji nadaljnjega sodelovanja ter si vzeli čas za odločitve do šestega januarja.

Ravnateljica SŠOM Jager Popovičeva šole samega protesta ni hotela komentirati, je pa poudarila, da gre za interno zadevo med profesorico in njenim delodajalcem, ter ponovila, da bodo počakali z odločitvami do šestega januarja.

Interni spor med vodstvom šole in profesorico bo tako dobil epilog naslednje leto. Profesorica se bo namreč morala odločiti, ali bo delala na eni ali na drugi šoli.

2 KOMENTARJEV

  1. Zakaj pa ne bi smela delati na obeh šolah? V čem je tukaj problem? Med vrsticami pa slišim, berem in občutim (ponovno) nevoščljivost, ljubosumje, zavist…tako, kot je to že znana pesem med Slovenci in Slovenkami. Naj vsakodo delo KOLIKOR želi, in karkoli želi!

Oddaj komentar