Začenjajo se Živa dvorišča

Vir: Facebook Živa dvorišča

V Mariboru danes, dan pred začetkom Festivala Lent, začne teči program Živih dvorišč, ki s prepletom različnih kulturnih vsebin v manjšem obsegu ponovno obujajo mestna dvorišča. Tudi letos izbirajo Naj dvorišče Maribora.

Živa dvorišča, ki jih že več kot deset let prireja Društvo Hiša!, so sicer del programa Festivala Lent, ki se prične v petek. Na netipičnih prizoriščih, kot so dvorišča stanovanjskih blokov ali muzejev, prirejajo manjše koncerte, plesne in gledališke predstave, razstave, pogovore in ustvarjalne delavnice.

Štajerska čaga v Vetrinjskem dvoru

Kot je za STA pojasnila Mateja Meh iz društva Hiša!, bodo začeli s tradicionalno “Štajersko čago” v Vetrinjskem dvoru, v naslednjih dveh dneh pa med drugim prirejajo vodene tematske sprehode po mestu.

Verjamejo, da bodo po letu kulturnega zatišja napolnili mesto z dogodki, še posebej potem, ko se začne tudi preostalo dogajanje v okviru Festivala Lent. Sami se osredotočajo na manjše, intimnejše prireditve na lokacijah, ki sicer niso rabljene v takšne namene.

“Popeljali vas bomo na nove, do sedaj zaprte lokacije, vašo dušo pobožali ter razveselili z lokalnimi umetniki, ki že nestrpno čakajo, da se vrnejo na odre, med publiko ter pokažejo, kaj so ustvarili od takrat, ko ste se nazadnje srečali z njimi,” sporočajo organizatorji.

Na Krekovi ulici bodo med drugim gostili impro večer, na Tyrševi ulici srečanje s pesnico Nino Medved ter na Vojašniškem trgu pogovor s piscem kriminalk Avgustom Demšarjem in predstavitev knjige Jerneje Ferlež Kako je bilo, ko še ni bilo štedilnikov?

Skupaj z mestno četrtjo Center Maribor so tudi letos objavili poziv za najbolj zanimivo stanovanjsko dvorišče v starem mestnem jedru

Iščejo dvorišča, ki jih prebivalci radi in veliko uporabljajo, ki niso zgolj parkirišča, temveč so pomemben del bivanjske kulture. Odprt je do nedelje. Na podlagi prijav bo komisija izbrala tri najbolj obetavna dvorišča, ki bodo za nagrado dobila ozelenitev dvorišča. Razglasitev Naj dvorišča Maribora bo septembra.

Oddaj komentar