Z današnjim dnem maske na prostem in zaprti lokali po celotni državi

Po četrtkovi objavi novih podatkov o pojavnosti aktivno okuženih na 100.000 prebivalcev se je tudi Obalno-kraška statistična regija, ki je bila doslej še edina obarvana oranžno, znašla na rdečem seznamu.

To pomeni, da bodo od danes tudi tam zaprti lokali in obvezne maske na prostem. Še več omejitev pa se obeta v soboto.

Z v četrtek objavljenimi spremembami dveh odlokov bosta od danes sicer dovoljeni dostava hrane, pijač, zdravil in osnovnih življenjskih potrebščin ter sobna strežba tudi v času nočne omejitve gibanja med 21. in 6. uro. Prav tako nočna omejitev gibanja ne velja za potovanja oseb, ki so vstopile v državo z namenom tranzita čez njeno ozemlje v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Sloveniji.

Bolj natančno opredeljen tudi nabor ožjih družinskih članov

Vlada je še bolj natančno opredelila tudi nabor ožjih družinskih članov, ki lahko potujejo iz regije skupaj, ko uveljavljajo izjemo, ki omogoča izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču. Kot navaja sprememba, velja izjema tudi za ožje družinske člane osebe, ki so zakonec, zunajzakonski partner, partner iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze in razvezani zakonec in partner, ki mu je s sodno odločbo prisojena preživnina, in njihovi starši, zakonski in nezakonski otrok, posvojenec in otrok, ki je z odločbo pristojnega organa nameščen v družino z namenom posvojitve, kadar potujejo skupaj.

Ko gre za varstvo in pomoč osebam, pa to velja tudi, če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom.

Večje spremembe v soboto

Večje spremembe pa se obetajo čez vikend. Po napovedih premierja Janeza Janše bodo namreč v soboto za teden dni zaprli večino dejavnosti v državi v želji, da bi ustavili širjenje novega koronavirusa. Med drugim bodo ob nekaterih izjemah zaprti še hoteli in trgovski centri, vrtci, dijaški in študentski domovi.
VIR:Lokalec.si

Oddaj komentar