Vrtičkarji pozor: Kako izbrati najboljšo sadiko ter katero zemljo in gnojilo?

Pri izbiri zelenjavnih sadik ter tudi cvetličnih in zeliščnih sadik moramo biti pozorni na mnoge dejavnike. Izbrati moramo zdravo rastlino, poskrbeti za dobro zemljo in tudi primerno gnojilo. Za rastline pa moramo pravzaprav skrbeti že od izbire semen, če jih sami vzgajamo, pa dokler imamo rastlino. Le tako bomo dobili najboljše od nje.

Zdaj je glavna sezona vzgajanja zelenjavnih sadik. Mnogi vrtičkarji so že kupili in posadili sadike solate, na vrsti so še kapusnice. Zadnje pa pridejo v zemljo, na prosto še sadike plodovk. Zanje je zdaj namreč še prezgodaj, saj je priporočljivo, da vse do 15. maja, ko imajo glavno besedo ledeni možje in polulana Zofka, sadike plodovk ostanejo na toplem.

Pri izbiri sadike moramo biti pozorni na več stvari, nam je povedala Valentina Golob iz Vrtnarije in cvetličarna Golob v Trnovski vasi. „Ko jo pogledamo, moramo videti, da je zdrava, da je brez poškodb, da je redno zalita,“ pravi Golobova in dodaja: „Pri paradižnikih, papriki, predvsem torej pri plodovkah, mora imeti steblo debelo, zdravo, brez črnih pegic.“ Če torej dobimo zdravo rastlino in jo posadimo v zemljo, ki ima dovolj hranil, lahko je tudi domači hlevski gnoj ali kompost, pred uporabo poparjen z vročo vodo, je to zelo dobro, razlaga Golobova.

Poleg same sadike sta torej pomembna zemlja in gnojilo. Upoštevati moramo, kam bomo sadike dali: na vrt, polje, v korito na teraso ali balkon.

Substrat pa mora vsebovati sestavine v pravem razmerju, pomembna pa so tudi prava gnojila. “Substrat mora biti čimbolj zračen, da se zemlja preveč ne zbije, naj vsebuje vsaj malo gnojila,” razlaga Bojan Kujavec, Organics nutriens, kjer imajo proizvodnjo organskih gnojil, in dodaja, da “mora vsebovati tudi mikroorganizme in koristne bakterije, tako da začne rastlina zdravo rasti in da je odporna že od začetka.” Zaradi tega bo ne nazadnje posledično tudi boljše rodila.

Še dober mesec dni pa je treba paziti, da sadik ne dobi pozeba, ne nazadnje lahko ob jutrih še vedno pade tudi slana. Glede na to, da so ponoči še vedno precej nižje temperature, je treba poskrbeti, da rastline do doživijo velikih temperaturnih šokov. Pa tudi te lahko ublažimo. Rastlinjake se naj še vedno po potrebi ponoči segreva, primerno pa tudi prezračuje. Tudi na vrtovih je treba imeti še kopreno, zastirko, kadar so temperature nižje. Če rastline doživijo temperaturni šok, se namreč slabše razvijajo. A tudi takrat jim lahko, če škoda ni prevelika, pomagamo z raznimi pripravki.

V vrtnarijah in cvetličarnah si je treba dobro ogledati sadike. Med njimi izberemo najboljše.

Oddaj komentar