Vlada čaka na odgovor sindikatov o varčevalnih ukrepih – danes je namreč zadnji rok za opredelitev

Vir: Pixabay.com

Sindikati javnega sektorja se morajo danes do 13. ure opredeliti do končnega predloga vlade v pogajanjih o odpravi še preostalih varčevalnih ukrepov na področju povračila stroškov in drugih prejemkov iz delovnega razmerja, spremembi izplačilnega dneva in letošnjem regresu.

Odloča se vsak sindikat posebej

Na vladni strani so prepričani, da njihov predlog v pomembnem delu upošteva sindikalne predloge in prinaša tudi administrativne razbremenitve. Kakšno podporo uživa med sindikati, še ni jasno, odločitev namreč na svojih organih sprejme vsak sindikat posebej, zaradi kratkega roka za opredeljevanje pa naj bi nekateri to storili tik pred zdajci oz. naj bi svojo odločitev sporočili celo po izteku postavljenega roka.

Sindikalisti izpostavili tudi predlagani zamik izplačilnega dneva

So bili pa na sindikalni strani po ponedeljkovih pogajanjih kritični do vladne odločitve, da poda končni predlog, in so ocenili, da bi bilo vendarle treba vložiti še nekaj napora, da bi prišli do predloga, ki bi bil v večji meri sprejemljiv za obe strani. Kot problematičen so izpostavili predvsem predlagani zamik izplačilnega dneva in zavrnitev zahteve, da bi se pogovarjali tudi o odpravi osemodstotnega znižanja plačnih razredov iz leta 2012.

Uskladili so se že o višjem regresu za prehrano in kilometrini

So se pa vlada in sindikati v nekaterih točkah uspeli uskladiti, denimo glede višjega regresa za prehrano med delom in višje kilometrine za uporabo lastnega vozila v službene namene, vendar pa je bilo iz sindikalnih vrst že slišati, da gre pri predlogu za celoto.

Oddaj komentar